Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

V Olomouckém kraji nepolevuje solidarita s napadenou Ukrajinou. Pomáhají školy i hasiči

Ani tři týdny od začátku války na Ukrajině nepolevuje obrovská vlna solidarity s napadenou zemí a jejími obyvateli. V Olomouckém kraji nastartovalo druhé kolo humanitárních sbírek, kromě obyvatel kraje, organizací nebo měst se zapojili například i studenti a hasiči.

Druhou sbírku pro ukrajinské město Černivci nyní organizuje olomoucká radnice. "Jelikož je situace na Ukrajině stále velmi napjatá, ruskými okupanty jsou ostřelovány civilní objekty včetně škol, zdravotnických zařízení, bytových domů a dalších civilních cílů, další pomoc válkou těžce zkoušené zemi je nezbytná," uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Město chce poslat na Ukrajinu zdravotnické vybavení, léky, prostředky pro teritoriální obranu a různou vojenskou výstroj a výzbroj. Na seznamu, který z města Černivci přišel, jsou i trvanlivé potraviny, deky a lůžkoviny. Olomouc kromě toho organizuje také sbírku pro vybavení evakuačních center.

Sbírku potravin, hygienických potřeb a oblečení organizuje i krajské asistenčním centrum v Hanáckých kasárnách v Olomouci. "Pomohli jsme už 4200 lidem, kteří uprchli před válkou a vyhledali pomoc," uvedla tento týden mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Olomoucké děti zatančí na charitativním plese. Výtěžek půjde na pomoc školákům z Ukrajiny

Děti z olomouckých tanečních klubů pomohou dětem na válkou sužované Ukrajině. Zatancují na charitativním Dětském plese pro Ukrajinu, jehož výtěžek dostane Charita Olomouc pro potřeby ukrajinských školáků. Ples se bude konat příští neděli v...

Ukrajina děkuje za pomoc při obraně proti agresi

Sbírky probíhají i v dalších městech Olomouckého kraje. Z Prostějova tento týden putovala další pomoc do ukrajinského Mukačeva. Lidé opět nashromáždili trvanlivé potraviny, kojenecké potřeby, zdravotnický materiál, hygienické potřeby, přikrývky, polštáře, deky, spacáky nebo ložní prádlo.

Primátor ukrajinského Ivano-Frankivsku Ruslan Martsinkiv za pomoc, která už na Ukrajinu dorazila, nyní poděkoval městu Přerov. 

"Rád bych poděkoval obyvatelům skvělého města Přerova za pomoc při zajištění potřeb pro územní obranu našeho města. Během ruské agrese a při ohrožení životů obyvatel Ukrajiny a Ivano-Frankivsku je podpora od zahraničních přátel velmi důležitá. Poté můžeme společně odolat nepříteli a ochránit evropské hodnoty, zachovat mír," napsal primátor.

Do sbírek se zapojili studenti i dobrovolní hasiči

Do humanitárních sbírek se zapojili i studenti například z prostějovské Střední odborné školy podnikání a obchodu. 

"Na dobrou věc přispěli studenti, rodiče, prarodiče, učitelé a další. Sešly se deky, spacáky, hygienické potřeby, zdravotní materiál nebo trvanlivé potraviny," sdělil ředitel školy Marek Moudrý

Na své kolegy na Ukrajině nezapomněli ani profesionální a dobrovolní hasiči z Olomouckého kraje. Darovali přilby, zásahové obleky nebo hadice.

Zapojil se například sbor z Hrubčic na Prostějovsku. "Nikomu z nás není lhostejné, co se na Ukrajině děje. S vedením obce jsme se jednoznačně shodli, že darujeme hasičské přilby. Nikdo z nás si nedokáže představit, pod jakým tlakem nyní ukrajinští hasiči pracují,“ poznamenal velitel jednotky a zároveň profesionální hasič Martin Richter.

Zapojilo se i olomoucké Výstaviště Flora. Část vstupného z výstavy For Model, která začíná v látek, pošle charitě, pořádá sbírku hraček a nastaví symbolické vstupné.

Zdarma vlakem i autobusem. Kraj rozšiřuje podporu pro uprchlíky z Ukrajiny

Po celém Olomouckém kraji mohou cestovat zdarma vlaky i autobusy uprchlíci z Ukrajiny po předložení příslušných dokladů. Pomoc běžencům nabídne Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje do konce března, poté se podle potřeby bude případně...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor, Střední odborná škola podnikání a obchodu

Štítky Ukrajina, sbírky, hasiči, solidarita, Olomoucký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, jídlo, Olomouc, deka, Černovice, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Martin Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji nepolevuje solidarita s napadenou Ukrajinou. Pomáhají školy i hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.