Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V Jeseníkách je sněhu stále dost, některé lyžařské areály však po víkendu skončí

V řadě lyžařských středisek v Jeseníkách je nadcházející víkend poslední šancí, jak si v současné sezoně zalyžovat. Sněhu je sice dostatek, návštěvníků však ubývá a svou roli hrají i vysoké odpolední teploty, kdy jde kvalita sněhu rychle dolů. V nejvýše položeném středisku v tuzemsku na Ovčárně by se mohlo lyžovat až do konce dubna.

V neděli ukončí svou letošní lyžařskou sezonu například horské středisko Kraličák, celý týden tam mohou lidé lyžovat za poloviční jízdné. "Na sobotu 26. března jsme připravili celodenní program, soutěžit budeme o Miss a Mister převleku a skipasy v sezoně 2022/2023. Chybět nebudou ani soutěže pro děti s Rádiem Haná, hudba a pohoda u Contayner Baru ve Stříbrnicích," informovali zástupci areálu.

Se sezonou již finišují také ve Ski aréně Karlov. "Express/Roháč bude jezdit do neděle denně, provoz plánujeme do konce března, ale to upřesníme podle aktuálních podmínek. Myšák pojede do neděle denně, Kazmarka bude v provozu od pátku do neděle a Čerťák a Klobouk je již mimo provoz," uvedlo středisko na sociálních sítích.

V Přemyslově na Šumpersku sezonu ukončili už minulou neděli, a to i přesto, že sněhu je na sjezdovkách stále dost. Provoz by se jim již nevyplatil, řekl provozovatel střediska Jaroslav Podzimek. "Lidé už nejezdí. Vzhledem k tomu, co se děje nyní s energiemi a naftou, se provoz vleků pro pár jednotlivců nevyplatí. Navíc tím, že se oteplilo na 18 stupňů, se dá kvalitně jezdit jen tak dvě hodiny ráno," uvedl Podzimek. Oproti předchozím sezonám tak středisko skončilo o několik dní dříve.

V Jeseníkách bylo o víkendu rušno. Lyžovat se bude alespoň do konce března, odhadují vlekaři

V úspěšném duchu se dál nese sezona ve skiareálech na severu Olomouckého kraje, k dobré návštěvnosti o uplynulém víkendu přispěly skvělé sněhové podmínky i jarní prázdniny v Ostravě. Správci lyžařských středisek odhadují pokračování zimního provozu...

Červenohorské sedlo a Ramzová vydrží ještě týden

Naopak na Červenohorském sedle se bude lyžovat i v dalších dnech. "Nekončíme, máme výborné podmínky, pojedeme ještě určitě i další týden, kdy se má ochladit. Omezení máme na jižních svazích, které jsou již mimo provoz. Severní svahy ale jsou komplet v provozu, na sjezdovkách je ještě až tři čtvrtě metru sněhu," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Po víkendu by měla být ještě v provozu také lanovka na Ramzové, na svazích tam podle aktuálních informací leží zhruba čtvrt metru sněhu. "Pojedeme ještě i další týden, podmínky jsou ještě dobré. Pro lyžaře je v provozu první úsek lanovky z Ramzové na Čerňavu," uvedla za středisko Karla Treu. Sezonu zatím nekončí ani areál Kouty, který je stále denně v provozu a nabízí trasy v délce deseti kilometrů.

Ovčárna pojede až do konce dubna

Otevřen bude nadále i lyžařský areál na Ovčárně, který bude sezonu uzavírat tradičně jako poslední. "Na Ovčárně máme nyní 120 centimetrů sněhu, převládá krásné slunečné počasí. Stále jsou tady kurzy a lyžuje se, na Ovčárně by měla sezona pokračovat až do konce dubna," uvedl Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. Z Ovčárny také dnes rolbaři upravovali běžeckou stopu směrem na Švýcárnu.

V nejvyšších partiích hor nyní leží přes metr sněhu. V Jeseníkách nadále platí první lavinový stupeň.

V Jeseníkách vědci objevili smrk, který má více než pět set let. Možná jsou tam stromy ještě starší

Smrk ztepilý, jehož stáří převyšuje 500 let, objevili pod vrcholem Keprníku v Jeseníkách výzkumníci ze zemědělské univerzity v Praze. Rozsáhlý průzkum prokázal, že nejstarší stromy pochází z původních pralesů, kdy člověk porosty v horách nijak...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Ski Aréna Karlov

Štítky sníh, podmínky, hory, lyžování, Jeseníky, Olomoucký kraj, lyžařské středisko, svah, Červenohorské sedlo, Švýcárna, Haná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách je sněhu stále dost, některé lyžařské areály však po víkendu skončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.