Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Prostějově se cyklisté mohou dál chránit před krádežemi kol. Forenzní značení bude pokračovat

V Prostějově bude i v letošním roce pokračovat forenzní značení jízdních kol nebo invalidních vozíků, které majitelům zajišťuje lepší ochranu před krádežemi. Městská policie již označila přes 1100 kol v celkové hodnotě přesahují 21 milionů korun. Značením nebo evidenci kol nabízí i další města v kraji.

"Máme za sebou už pět etap forenzního značení, kdy bylo označeno více než 1120 kusů jízdních kol a invalidních vozíků v celkové hodnotě přesahující 21 milionů korun. V rámci šesté etapy bude označeno dalších 100 až 200 kusů jízdních kol a v případě zájmu také invalidní vozíky,“ potvrdila náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková (ČSSD).

Označení předmětů forenzním identifikačním znakem a jejich evidence v příslušných registrech mohou odradit potencionální zloděje nebo je z krádeže usvědčit. Omezí se tak rovněž prodej ukradených kol a urychlí jejich navrácení původním majitelům.

Stále víc měst nabízí značení jízdních kol. Je to prevence proti krádeži

Stále více měst v Olomouckém kraji nabízí cyklistům možnost nechat si označit jízdní kolo, a zabezpečit ho tak proti krádeži. Službu nyní nabízí například strážníci v Litovli na Olomoucku. V Prostějově si svůj bicykl nechaly označit již tisíce lidí.

Podobné služby nabízí v Olomouckém kraji například také Litovel nebo Šumperk. "Zájemci mohou přijít na služebnu Městské policie Litovel a nechat si zdarma zaregistrovat jízdní kolo. Slouží to jako prevence proti krádeži. Přineste si čisté jízdní kolo, doklad totožnosti a doklad o koupi kola," vyzval zástupce velitele litovelských strážníků František Bartošek.

Při forenzním značení je na kolo zhruba na 10 místech nanesena syntetická DNA. Za 24 hodin po aplikaci je tekutina s obsahem mikroteček vytvrdnutá a stává se pouhým okem neviditelná. Všechny označené předměty mají samolepky, které varují pachatele, že kolo nebo vozík jsou speciálně označené a mohou být snadněji identifikované městskou policií či Policií ČR.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky forenzní značení, kolo, krádež, ochrana, městská policie, radnice, Prostějov, jízdní kolo, invalidní vozík, Alena Rašková, ČSSD, Litovel, Policie České republiky, Olomoucký kraj, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prostějově se cyklisté mohou dál chránit před krádežemi kol. Forenzní značení bude pokračovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.