Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Krajský úřad zastavil kontraverzní projekt kolejí Kašparova. Není v souladu s územním plánem

Plán vystavět na okraji vilové čtvrti u olomouckého plaveckého stadionu dvě budovy s více než sto třiceti byty pro studenty dostal ránu. Podle krajského úřadu je z hlediska územnímu plánu nepřípustný. Kontroverzní projekt Kašparova soukromého investora odmítají místní obyvatelé, architekti i opozice.

Odbor strategického rozvoje Krajského úřadu Olomouc před pár dny změnil závazné stanovisko odboru dopravy a územního rozvoje olomouckého magistrátu.

"Záměr stavby kolejí pro ubytování studentů podle předložené projektové dokumentace Koleje Kašparova je podle stavebního zákona z hlediska souladu s politikou územního rozvoje a územně plánovací dokumentací a z hlediska uplatňování cílů a úkolů územního plánování nepřípustný," stojí v rozhodnutí vedoucí oddělení územního plánování na kraji Ireny Hendrychové.

Ve dvou budovách mělo v ulici Kašparova vzniknout 143 malometrážních bytů a 39 parkovacích míst. Místní lidé se obávají změny charakteru celé čtvrti a nárůstu dopravy. Opoziční hnutí ProOlomouc zároveň upozornilo, že pozemky jsou v územním plánu označeny jako plocha určená pro potřeby školství.

"Pokud krajský úřad změnil vyjádření, které je nutné pro realizaci celého projektu, tak je celá věc v tuto chvíli zastavená, což je pro obyvatele čtvrti dobrá zpráva," komentoval poslední vývoj lídr hnutí ProOlomouc a architekt Tomáš Pejpek.

Studentské koleje ve vilové čtvrti odmítli občané i městská komise. Opozice upozorňuje na další kontroverzní projekt

Plán vystavět na okraji vilové čtvrti nedaleko olomouckého plaveckého stadionu dvě budovy s více než sto třiceti byty pro studenty odmítla odborná komise pro architekturu. Na kontroverzní projekt soukromého investora na výstavbu objektů...

Projekt už dřív zamítla komise architektury 

Už před časem s plánem nesouhlasila komise architektury na olomoucké radnici, která ho na základě podnětů místních obyvatel, sousedního Gymnázia Hejčín, komise městské části a některých architektů projednávala. "Všichni jsme se jednomyslně shodli, že prezentovaný záměr je pro tuto lokalitu nevhodný," konstatoval předseda komise pro architekturu Michal Giacintov (KDU-ČSL). 

Zatím není jasné, co olomoucký podnikatel a investor celého projektu Karel Kubík podnikne. "Ještě nám nic nepřišlo. Rozhodnutí si musíme nejprve prostudovat a podle toho se zachováme," sdělil.

Rozhodnutí kraje neznamená, že projekt obytných budov na volné ploše mezi vilami, gymnáziem a železniční tratí, který vyvolává emoce, úplně končí. Investor se může pokusit plán upravit tak, aby byl v souladu s územním plánem.

Opozice zuří kvůli zkáze v přírodní rezervaci Království. Po kácení zmizelo jeden a půl hektaru vzácného lesa

Olomoucká opozice ostře kritizuje masivní kácení v přírodní rezervaci Království, kde vznikla měsíční krajina. Městské lesy podle ní zvolily nejjednodušší a nejlevnější řešení, které však má zdrcující dopady na životní prostředí. Vznikal zde...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB ProOlomouc, Město Olomouc, Style Studio

Štítky Koleje Kašparova, kritika, územní plán, stavba, byty, Olomouc, Gymnázium Hejčín, ProOlomouc, projekt, krajský úřad, KDU-ČSL, Gymnázium Olomouc-Hejčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad zastavil kontraverzní projekt kolejí Kašparova. Není v souladu s územním plánem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.