Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Bochoř, vedení Přerova i kraje případnou základnu NATO na letišti neodmítají

Představitelé Bochoře, města Přerova i Olomouckého kraje neodmítli umístění případné základny NATO na zdejším letišti. Diskuse o budování nových obranných pozic Severoatlantické aliance vyvolala agresivní válka Putinova Ruska na Ukrajině. Bochoři by základna přinesla prestiž a pracovní a finanční příležitosti.

"Mně osobně by to nevadilo a obci by to přineslo například pracovní místa a prestiž. Samozřejmě by se zvýšil hluk a doprava, ale byly tady stíhačky, vrtulníky a místním lidem letecká doprava nevadí, nemají s ní problém. S letištěm vycházíme na výbornou a snažíme si vzájemně vycházet vstříc. Myslím, že z naší strany by problém být neměl," řekl starosta Bochoře Tomáš Volek.

Připouští samozřejmě, že mezi obyvateli se mohou objevit i jiné názory. "My jako obec o umístění základny stejně rozhodovat nebudeme, ale pokud by k tomu došlo, samozřejmě se budeme snažit předložit naše podmínky a požadavky a jednat o nich," ubezpečil starosta.

Hejtman by vznik základny zřejmě podpořil

Vznik základny NATO na bochořském letišti neodmítl primátor Přerova Petr Měřínský (ANO). Otázce, zda je pro, se však vyhnul. "S městem Přerov o tom dosud nikdo nejednal. Do té doby, než o tom budeme něco vědět a než se mnou o tom bude někdo jednat, tak to nemá cenu komentovat," řekl. 

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN) by vznik základny pravděpodobně podpořil. "Můj osobní názor je takový, že bych velmi vážně uvažoval o podpoře," řekl hejtman. 

O plánu dokonce již dnes ráno bleskově jednalo vedení kraje na svém pravidelném setkání těsně před zasedáním krajského zastupitelstva. Krajští radní se shodli, že dokud nebude známý oficiální názor vlády, nebudou zatím k celé záležitosti dávat žádná stanoviska.

Základna NATO by podle Jurečky mohla být v Přerově nebo Mošnově

Pro umístění základny NATO by v České republice mohly přicházet v úvahu Přerov nebo Mošnov. V pořadu Partie CNN Prima News to dnes řekl ministr práce a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Na Přerovsku shodou okolností ministr bydlí.

Pro jsou lidovci, Jurečka i náměstek hejtmana Šafařík

Diskusi o základně NATO na letišti v Bochoři otevřel v neděli v CNN Prima News ministr práce a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, podle kterého by pro umístění základny v České republice mohly přicházet v úvahu právě Přerov nebo Mošnov. Na Přerovsku ministr shodou okolností bydlí.

Jeho názor podpořil například náměstek hejtmana Jan Šafařík (Spojenci). "Základna NATO by Přerovu slušela. Jsem hrdý, že jako Česká republika můžeme být spolehlivý partner našim spojencům," uvedl už v neděli Jurečkův stranický kolega Šafařík.

Dlouholetým zastáncem toho, aby v Bochoři byla armáda, je náměstek hejtmana a zároveň radní Přerova Michal Zácha (ODS). "V minulosti jsem jezdil na ministerstva a všude jsme všechny přesvědčoval, ať tady armáda zůstane. Bochoř je jedno z nejlépe umístěných letišť v zemi. Návrhy na umístěná základny NATO však nemohu komentovat do té doby, než si promluvím s ministryní obrany," vyhnul se přímé odpovědi Zácha.

Zásadně proti není například ani přerovský opoziční zastupitel Jan Horký (Společně pro Přerov a Piráti). "Zatím k tomu nemám moc informací. Z pohledu obrany je to logická volba, a jestli to pomůže posílit naši bezpečnost, nejsem zásadně proti. Bude ovšem záležet na konkrétních podmínkách," řekl Horký.

Hasiči uprchlíkům poskytují také psychosociální podporu. Využilo ji už přes čtyři tisíce lidí

Členové posttraumatického týmu hasičů běžně pomáhají lidem po požárech, povodních, tragických autonehodách a jiných traumatizujících událostech. V posledních týdnech však začali v asistenčních centrech v Šumperku a Olomouci pomáhat také lidem...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Letiště Přerov

Štítky NATO, armáda, základna, Bochoř, Přerov, politici, letiště, Vladimir Vladimirovič Putin, Olomoucký kraj, Rusko, Ukrajina, Jan Šafařík, Marian Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bochoř, vedení Přerova i kraje případnou základnu NATO na letišti neodmítají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.