Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Šumperk vysadí nové stromy i záhony. Květiny musí město obnovovat i kvůli nenechavcům

Pestřejší skladbu zeleně a kvetoucích rostlin připravuje město Šumperk na následující měsíce i roky. Ve spolupráci s odbornou arboristickou firmou vysadí v ulicích letos na padesát nových stromů, dřeviny ve špatném stavu čeká prořezání nebo kácení. Radnice řeší i sázení květin, které ale někteří lidé ze záhonů odnášejí, a tak se zkrášlení městských prostor komplikuje.

Vylepšení se v Šumperku už dočkala zeleň v oblasti křižovatky ulic Zábřežská a Alšova, kde rostou čtyři nové akáty a rododendrony a v plánu je i obnova živého plotu. Okrasné keře přibydou také v lokalitě Pod Senovou a ulici Kocourkově.

„Zeleni ve městě věnujeme mimořádnou pozornost, o stromy pečuje odborná arboristická firma, což je na kvalitě zeleně znát. V letošním roce plánujeme na území města vysadit celkem 50 stromů, zhruba 150 keřů a stovky květin. I díky tomu je naše město zase o kousek krásnější,“ uvedl starosta Tomáš Spurný (Pro Šumperk).

Rozkvést by měla také sídliště. Nevzhlednou betonovou zeď naproti parkovacímu domu v Temenici má brzy začít obrůstat popínavými okrasnými rostlinami. „Nejprve zde však proběhne vyčištění od náletů a plevele,“ vysvětlila Šárka Hofmannová z oddělení komunálních služeb města. Rozkvetlých záhonů s trvalkami a letničkami se dočkají i obyvatelé sídliště v Evaldově ulici.

U Zábřehu se otevřela rozhledna Háječek. Hyperbolický paraboloid má třicet metrů

Třicet metrů má nová rozhledna Háječek na stejnojmenném kopci poblíž Zábřehu na Šumpersku. Konstrukce ve tvaru hyperbolického paraboloidu nabízí nádherné výhledy na Králický Sněžník, Jeseníky s Pradědem nebo Zábřeh a Litovel. Konstrukce váží...

Popínavé rostliny porostou také kolem betonové pergoly ve Dvořákových sadech. V parku došlo také k prořezán vrb, které jsou napadeny hnilobou. Dva stromy čeká na podzim kácení, pracovníci zde místo nich vysadí šest mladých vrb. Bezpečnostní a zdravotní prořežání bude podle odborníků nutné i v dalších lokalitách.

„K oživení dojde i na Hlavní třídě, kde budou podsadby stromů dosázeny trvalkami i letničkami. O letničky bude doplněn také rozkvetlý záhon před obchodní akademií. Chybět nebude ani mobilní zeleň s květinami, osázeny letničkovou výsadbou budou i květináče na Točáku,“ doplnila Šárka Hofmannová.

Podle zástupců města je každoroční úsilí o zkrášlení města rostlinami v některých případech problematické. „Někteří lidé si pletou veřejnou zeleň s květinářstvím a odnášejí si cibulky i sazenice. Zmizely například levandule před prodejnou COOP v Zábřežské ulici, macešky na hřbitově, nebo letničky a trvalky, které byly vysázeny v květináčích v centru města,“ konstatovala mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová s tím, že z rozpočtu města tak budou muset být vynaloženy finance na jejich opětovnou výsadbu.

Začala příprava vysokorychlostní trati do Hranic. Správci železnic sní o rychlosti 320 kilometrů

Po vysokorychlostní trati směrem na Ostravu by v budoucnu měly vlaky jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu. Správci železnic nyní odstartovali práce na projektu pro dvacetikilometrový úsek mezi Prosenicemi a Hranicemi na Přerovsku. Součástí...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Příroda, strom, kácení, výsadba, sazenice, květiny, stromy, park, Šumperk, záhon, jednoletá rostlina, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Tomáš Spurný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk vysadí nové stromy i záhony. Květiny musí město obnovovat i kvůli nenechavcům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.