Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Návrat po covidové pauze. Olomoucké Smetanovy sady ožijí jarní Florou

Neobvyklou hlavní expozici vyladí floristé ve spolupráci s architekty pro pavilon A olomouckého výstaviště Flora, který bude tradičně hlavním centrem oblíbené květinové a zahradnické výstavy. Bohatý program se rozprostře po celých Smetanových sadech, pořadatelé věří v návrat na návštěvnické statistiky předcovidových dob.

Centrální expozici pavilonu A připravuje olomoucké architektonické studio nazvané mimokolektiv ve spolupráci s renomovaným floristou Tamásem Víghem. Minimilistické instalace mají vyjadřovat koloběh života rostlin a další fenomény.

„V pavilonu jsme začali vytvářet nový svět, který je typický pro naše ztvárnění. Od vstupu budou k vidění Klíčení, pučení, kvetení, plodu a zániku. Vznikají zde nádherné průhledy, expozice mají být co nejvíce jedinečné a nekonkurovat architektuře pavilonu,“ přiblížila architektka Jana Trundová ze studia mimokolektiv.

Nejvýraznější instalace ve středu pavilonu nabídne i návštěvníkům i posezení a vodní prvek. Zavěšený půlkruh s květinami jednou za hodinu klesne do fontány a znovu zamíří vzhůru, z rostlin pak bude odkapávat voda.

Dalším atraktivním prvkem koloběhu bude také etapa zániku. „Nebude se jednat o nějaké mrtvé rostliny. K vidění budou nádherné květiny, které díky práci šlechtitelů mají dekadentní temnou barvu,“ objasnil florista Tamás Vígh.

Jarní Flora Olomouc chystá unikátní expozici. Letní etapa výstavy letos neproběhne

Již za týden znovu pohltí olomoucké Smetanovy sady a pavilony Výstaviště Flora Olomouc tradiční několikadenní květinová a zahradnická výstava. Organizátoři z městské společnosti doufají v návrat k úspěšným předcovidovým návštěvnickým statistikám....

Velké lákadlo připravuje letošní Flora do pavilonu E, kde návštěvníci uvidí jedinečnou kolekci bonsají z tisů, jejichž stáří dosahuje až 600 let. Valná část expozice pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch.

Nedílnou součástí Flory jsou i stánky s širokým sortimentem rostlin a nejen zahradnických potřeb. „Zahradnické trhy jsme koncipovali tak, aby návštěvníci měli velký výběr. Prodejci nabídnou i rukodělný sortiment. Stánky jsme se snažili rozmístit tak, aby vytvořili určitý okruh. Zároveň jsme vytvořili i klidové zóny. V tuto chvíli je celkový počet prodejců a vystavovatelů přes 250, z toho přes sto bude nabízet rostlinný materiál,“ informoval obchodní ředitel Výstaviště Flora Richard Šrámek.

Jarní Flora v Olomouci představí přes šest set let starou bonsaj z tisu

Více než šest set let starou bonsaj z tisu budou moci vidět návštěvníci jarní výstavy květin Flora Olomouc. Bonsaje zde budou mít vlastní expozici. Valná část z nich bude z Japonska, do České republiky je dopravil sběratel Josef Valuch. V...

Po dvouleté covidové odmlce si desetitisíce květů zřejmě opět prohlédnout desetitisíce návštěvníků. „Byla to krušná léta. Napnuli jsme všechny síly, aby se výstava líbila a zavítalo sem co nejvíc lidí,“ podotýká ředitelka olomouckého výstaviště Eva Fuglíčková s tím, že návštěvnickou zkušenost mají na Floře vylepšit také odpočinkové či občerstvovací zóny.

Lidé, kteří od čtvrtka jen projít přes areál, mohou na své trase využít takzvanou průchodku. Tu jim na pokladnách vystaví pořadatelé proti záloze 200 Kč. Řidiči se budou muset připravit na zvýšený provoz v okolí výstaviště. Návštěvníci Flora mohou své auto nechat na placených parkovištích v centru města, připravena je i neplacená varianta. „Bezplatné parkování je zajištěno na ploše u Galerie Šantovka na parkovišti P6,“ upřesnil mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Flora Olomouc 2022
Termín: čtvrtek 21. až neděle 24. dubna 2022
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek - sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00
Základní vstupné: 170,- Kč na místě, online zvýhodněné: 157,- Kč

Základní rozdělení expozic:
Pavilon A: Květy a světy - hlavní expozice
Přístavba pavilon A přízemí: Z minulosti do budoucnosti – expozice ČZS
Přístavba pavilon A patro: Prezentace odborných škol – expozice zahradnických a uměleckých škol Galerie pavilon A: Rostliny kolem nás – expozice květin, skalniček, sukulentů, kaktusů i masožravých rostlin
Pavilon E: Tradice s fantazií - výstava bonsají
Oranžerie: Květy v umění – výstava fotografií a floristická výzdoba
Pavilon H: Návrat ke kořenům – prezentace členů Asociace soukromého zemědělství ČR
Venkovní areál výstaviště a pavilon G: Zahradnické trhy
Areál Samba: doprovodný program
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc
Estonský prales ve vlastivědném muzeu. V Olomouci vznikne multimediální lesní observatoř

Jedinečná multimediální prostorová instalace zavede návštěvníky Vlastivědného muzea v Olomouci do estonského pralesa. Expozice má lidem zprostředkovat autentické zvukové i obrazové ztvárnění lesní oblasti, ve které jsou už téměř sto let zakázány...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky výstava, Flora Olomouc, zahradnické trhy, květiny, rostliny, Olomouc, pavilon, kongresové centrum, květena, Česko, Tamás Vígh, Šantovka, Japonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat po covidové pauze. Olomoucké Smetanovy sady ožijí jarní Florou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.