Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Košer jatka, židovská škola, hospoda. Prostějovské ghetto má bohatou historii

Prostějovský rodák a člen spolku Hanácký Jeruzalém Jan Lázna prožil v židovských uličkách v Prostějově, ze kterých dnes zbylo už jen torzo, své dětství. Shromáždil stovky fotografií, archivních materiálů, dokumentů a vzpomínek a dnes o nich dokáže poutavě vyprávět. Již několik let také pracuje na papírovém modelu celého ghetta.

V severní části ghetta ve Školní ulici bylo u hradební zdi dvanáct domů. Dnes se na jejich místě po asanacích z let 1973 až 1974 nachází parkoviště. "Na druhé straně ulice byl jediný dům židovský – číslo 28, vlastně zadní část domu číslo 30 z hlavního náměstí, nyní je to pasáž Mika," popisoval Jan Lázna nedávno na přednášce v podkrovním sále prostějovské městské knihovny.

Vysvětlil zároveň, že ulice má název podle křesťanské školy, která zde byla od konce 18. století do roku 1945 a dnes se na jejím místě nachází kino Metro 70.

Jižní část ghetta a takzvaný Špalíček

Jižní část ghetta tvořily dnešní ulice Demlova, Křížkovského, Kostelní, Lutinovova, Uprkova, Hradební, Koželužská a náměstí Svatopluka Čecha. Torzo sedmi domů, které zde zbyly po rozsáhlých asanacích a které byly zachráněny, nese označení Špalíček. Původní však jsou jen tři a jedna polovina domu. Ostatní musely být asanovány a postaveny nově, například Kostelní 15, Hradební 17, Kostelní 13, Uprkova 14.

Dům číslo 16 byl cenným barokním domem s mansardovou střechou a trámovými stropy. V minulosti zde Kateřina Bobaschová s dcerou Eliškou provozovaly hospodu. Původní je však jen přízemí domu, patro bylo při rekonstrukci v polovině devadesátých let minulého století nově postaveno. Další pozoruhodné domy jsou památkově chráněné domy číslo 20 (Ehrenstammův dům) a číslo 12 se zajímavou ozdobnou fasádou a střešním vikýřem.

Košer jatka fungovala do 40. let

Další památkově chráněné domy jsou Uprkova číslo 18 – Hradební číslo 23 (spojené dvorem) patřící Muzea a galerii v Prostějově. Dům číslo 18 označovaný jako Vlaštovka byl obecním domem židovské obce a v čísle 23 bylo objeveno původní renesanční jádro, byla zde židovská jatka a nad nimi židovská škola.

"Košer jatka zde byla až do roku 1945 a jejich majitelem byl kníže Lichtenštejn," uvedl Lázna. Dům číslo 6 měl mansardovou barokní střechu a bydleli v něm Valentovi. Tento dům je uváděn v interním seznamu památek ve vnitřním městě z roku 1949.

A které objekty byly v minulosti nejvíce malovány a foceny? Patří mezi ně patrový dům v Lutinovově ulici číslo 18 sousedící s ulicí Hradební s typickým venkovním schodištěm vedoucím do bytu v patře či dům číslo 4 v Uprkově ulici s arkýřem. Zde bydlel první český Žid Jiří Lasus, o kterém se můžeme řadu zajímavostí dozvědět ve druhém díle vzpomínkové knihy Ondřeje Přikryla Červánky Prostějova. Neméně zajímavý byl také dům číslo 19 v Hradební ulici, jehož železný balkon je uložen v depozitářích muzea.

Jan Lázna má také zmapovány rodné domy filozofa Edmunda Husserla (Křížkovského 2 – Lutinovova 9, na místě je dnes parkoviště u společenského domu) a lékaře a učence Gideona Brechera (Uprkova 42, původní dům se nezachoval, byla zde secesní novostavba z roku 1912 i ta však byla demolována v roce 1982, dům byl na místě tržnice).

Židovské domy za války poškodilo bombardování

Koncem 2. světové války v roce 1945 spadly do židovských uliček bomby a zvlášť těžce byly poškozeny domy v ulicích Hradební a Kostelní. Na ploše po vybombardovaných domech vznikl „pareček“. Těžce byla poškozena Lösegeldova továrna na obuv (Kostelní 16 – Hradební 6), V domě v Hradební číslo 6 po válce bydlel a měl kancelář advokát a člen prostějovské židovské obce Arnošt Löff.

V Prostějově byla také významná židovská synagoga, památkově chráněné domy na náměstí S. Čecha ( č. 1. 2, 4, 5), rabinát a židovská škola ( Demlova 3) a nadační dům V. Ehrenstamma (Demlova 6). Málokdo rovněž ví o havárii slovenského letce z 3. února 1926, při které byl poškozen dům Pavly Beamtové v Uprkově ulici číslo 19.

Před dvě stě lety se narodil prostějovský učitel Jan Kaiser. Nabízí řadu pohledů do historie města

Jan Kaiser byl významný prostějovský učitel, vlastenec a spolková a kulturní osobnost. Jeho jméno dnes většině lidí už nic neříká, což je velká škoda. Rodina Kaiserových byla totiž spřízněna s významnými rodinami Vojáčkových, Chmelařových,...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky židovské uličky, historie, dějiny, židé, Jan Lázna, Prostějov, dům, hospoda, Jeruzalém, Svatopluk Čech, druhá světová válka, Edmund Husserl, Ondřej Přikryl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Košer jatka, židovská škola, hospoda. Prostějovské ghetto má bohatou historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.