Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Prostějov asi stáhne hlasování o změně územního plánu u Hloučely. Díky tlaku občanů a opozice, ocenila poslankyně

K dlouhodobě kritizované změně územního plánu, který by umožnil výstavbu nedaleko biokoridoru Hloučela, nakonec vedení Prostějova zřejmě nepřistoupí. Plánovaný kontroverzní krok byl na programu zítřejšího mimořádného jednání zastupitelstva, současná koalice stojící v čele prostějovské radnice ale nechá bod stáhnout z programu.

O plánu stáhnout hlasování o územním plánu informovalo vedení města Prostějova v pondělí na webových stránkách města, den před důležitým jednáním. „V příštích týdnech město nechá změnu územního plánu patřičně upravit a vyjmout z ní celou navrženou změnu v blízkosti biokoridoru Hloučela v lokalitě nedaleko nemocnice. To umožní, aby další opatření mohla být schválena a územní plán se v jiných částech města skutečně modifikoval,“ uvedl v prohlášení na webu primátor Prostějova František Jura (ANO) společně s náměstkem Jiřím Pospíšilem (PéVéčko) a náměstkyněmi Miladou Sokolovou (ODS) a Alenou Raškovou (ČSSD).

Proti navrhované podobě územního plánu se stavěli místní obyvatelé i opoziční politici. „Vedení města v prohlášení mimoděk přiznalo, že to je díky našemu občanskému a opozičnímu tlaku, díky petici, díky námitkám, které jsme předkládali. Je to dobrá zpráva, občanská angažovanost měla smysl. Děkuji moc spolkům, které na tom odvedly kus práce, zejména architekti ze spolku Prostor Prostějov. Naše práce tím ale nekončí. Je třeba vývoj v lokalitě dál sledovat a je třeba dosáhnout toho, aby se návrh změny územního plánu změnil od základů,“ prohlásila poslankyně Hana Naiclerová (STAN), která dlouhodobě působila v Prostějově jako opoziční zastupitelka.

V Prostějově se proti změně územního plánu sepisovaly petice, spolku Ajdony se podařilo shromáždit na 1500 podpisů. Proti změnám dlouhodobě vystupovali také architekti ze sdružení Prostor Prostějov, kteří se zabývají využitím veřejných prostranství ve městech. „Je zřejmé, že 5. změna územního plánu je především souborem nejrůznějších proklientelistických úprav a melouchů radních a jejich kamarádů. O tom svědčí závratné tempo schvalování a absence jakéhokoliv demokratického a transparentního procesu. Je to naprosto proti zájmům občanů Prostějova," konstatoval jeden z architektů Vojtěch Jeřábek.

Vládnoucí koalice hájí potřebu úpravy klíčové koncepce pro rozvoj Prostějova. „Vedení města opakuje, že nikdy nechtělo zastavět ani jediný metr biokoridoru a cílem jeho postupu bylo rozšíření zeleně v celé této oblasti. Zástupci všech koaličních stran konstatovali, že se změna územního plánu stala terčem dezinformací, které znejistěly veřejnost a vyvolaly u části občanů dojem, že je okolí Hloučely v ohrožení. Koaliční strany se proto rozhodly zabránit pokračující účelové politické kampani a materiál z jednání navrhují stáhnout,“ stojí v prohlášení, podle kterého je změna územního plánu potřebná například pro výstavbu nové hasičské stanice a řadu dalších projektů.

„Novou úpravou se vyhneme riziku, že změna územního plánu skončí kvůli politizaci u soudu, což by zkomplikovalo situaci dalších občanů i investorů v celém Prostějově,“ míní vedení města.

Prostějov chce narychlo protlačit výstavbu u Hloučely. Radnice svolala mimořádné zastupitelstvo

Prostějovská radnice chce narychlo na mimořádném zasedání zastupitelstva protlačit kontroverzní změny územního plánu. Obyvatelé a opozice zuří, půjde totiž o jedno z nejdůležitějších hlasování za poslední roky. Změny například zahrnují redukci...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Jílková, Bob Pacholík

Štítky Hloučela, územní plán, protest, petice, kšeft, developer, výstavba, byty, radnice, Prostějov, architekt, František Jura, Jiří Pospíšil, ANO 2011, Alena Rašková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov asi stáhne hlasování o změně územního plánu u Hloučely. Díky tlaku občanů a opozice, ocenila poslankyně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.