Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Rychlebských horách se po stovkách let opět usadil pár vlků. Šelma se vrací i do ostatních částí Jeseníků

V Rychlebských horách se patrně usadil pár přísně chráněných vlků. Fotopasti zde v posledních měsících šelmu opakovaně zachytily, podle ochránců přírody z Hnutí Duha vše nasvědčuje tomu, že jde o nové stabilní teritorium. Kriticky ohrožený vlk se sem vrací po stovkách let.

"V posledních měsících se v Rychlebských horách pravidelně pohybují alespoň vlci. Kromě stopování se nám jejich výskyt podařilo doložit opakovaně i pomocí fotopastí. Vypadá to, že se tam pár usídlil a že jde skutečně o nové stabilní teritorium," radoval se koordinátor programu Šelmy z Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Vlk se na sever regionu vrací po dvou až tří stovkách let, kdy zde byl jeho výskyt naposledy zaznamenaný. Důkazy o výskytu vlka našli dobrovolníci Vlčích hlídek v Rychlebských horách už v roce 2016. 

Vlci se nyní pravidelně objevuje i v Jeseníkách. "Jeho pozorování je častější, většinou však šlo o vlka, který pravděpodobně odněkud jenom přecházel. Do ostatních částí hor vlci pronikají, ale zatím nemáme poznatky o tom, že by se zde usadili," dodal Kutal.

Naposledy natočil vlka v nejvyšších moravskoslezských horách poblíž České Vsi lesník. Začátkem dubna se šelma pohybovala na lesní cestě. 

V nejvyšších moravskoslezských horách poblíž České Vsi včera ráno řidič auta natočil dospělého vlka. Záběry se objevily na sociálních sítích. Podle ochránců přírody jde o jedinečné snímky, nelíbí se jim však, že řidič vlka pronásledoval a že v...

Dalšího vlka se před pár dny podařilo zachytit také poblíž Vlčic na Jesenicku. Zvíře kulhalo a podle Kutala pravděpodobně nijak nesouvisí s párem vlků, který v Rychlebských horách už trvale žije. 

"Vyzýváme proto veřejnost, aby nám dala informace, pokud by toto zvíře někdo zahlédl. Pravděpodobně není součástí smečky, může mít problém ulovit si potravu a může vyhledávat lehce dostupnou potravu v okolí lidských sídel. Jsme připraveni po domluvě s veterinářem zasáhnout a zvíře nechat ošetřit," ubezpečuje Kutal.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hnutí Duha Olomouc

Štítky vlci, Rychlebské hory, pár, výskyt, Hnutí DUHA, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rychlebských horách se po stovkách let opět usadil pár vlků. Šelma se vrací i do ostatních částí Jeseníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.