Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Při koupání v Plumlovské přehradě nic nehrozí. Voda je čistá, potvrdily rozbory

Lidé se mohou bez obav koupat v Plumlovské přehradě nedaleko Prostějova. Podle posledního hygienického rozboru je voda stále čistá, a lidem tak žádné zdravotní problémy nehrozí. Odběry vody v přehradě probíhaly tento týden, vzorky z přírodního koupaliště Poděbrady u Olomouce odeberou hygienici později.

"Voda je na Plumlově vhodná ke koupání, ukazatel jakosti vody je opět na stupnici jedna. Znamená to, že voda je nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi," uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Při rozborech vzorků vody se hodnotí smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody, jako znečištění odpady a přírodní znečištění, tak i výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Informace o kvalitě vody ke koupání jsou na webových stránkách hygienické stanice.

FOTOGALERIE: Na pláž U vrbiček na Plumlovské přehradě se vrátilo stromořadí vrb

Na pláž U vrbiček na Plumlovské přehradě u Prostějova se vrátilo stromořadí vrb. Stromy s větvemi padajícími do vody zde rostly ještě před pár lety, nakonec je dohnalo stáří a bagrování dna. Nové stromořadí zde na vlastní náklady se souhlasem...

Štěrkopísková jezera Poděbrady mají čistou vodu po celé léto. S vodou zde není problém dlouhodobě, podle odborníků díky hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak v minulých letech vyskytovaly na Plumlově, a to i přesto, že byla přehrada před časem rekonstruována a Povodí Moravy její dno vyčistilo. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Lidé mohou vyrazit i na ostatní venkovní koupaliště. Otevřeny pro veřejnost jsou již například i venkovní prostory Aquacentra v Šumperku, od středy je v provozu také Bratrušovské koupaliště. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Plumlov, rekreace, zdraví, koupaliště, hygiena, sinice, přehrada, Poděbrady, koupání, Vodní nádrž Plumlov, Olomouc, Prostějov, Krajská hygienická stanice, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při koupání v Plumlovské přehradě nic nehrozí. Voda je čistá, potvrdily rozbory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.