Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Historický Společenský pramen v olomoucké Fakultní nemocnici opět slouží lidem

Pacienti a návštěvníci Fakultní nemocnice v Olomouci se budou moci opět napít z historického Společenského pramene u dětské kliniky, který se dočkal rekonstrukce. Originální pítko z počátku 19. století je součástí nové odpočinkové zóny. Oprava přišla na šest set tisíc korun.

Společenský pramen (Gesellschaftlich Quelle) ze začátku 19. století je v okrajové části areálu nemocnice, kam je volný přístup z ulice Brněnské. Podle památkářů jde o významný krajinotvorný prvek, který dokládá existenci někdejší poutní cesty a někdejšího občerstvovacího a odpočinkového místa pro poutníky a náhodné kolemjdoucí.

"Přestože vodní portál není předmětem památkové ochrany, byli jsme přesvědčeni, že si zchátralý objekt vzhledem k jeho historické a kulturní hodnotě zaslouží renovaci. Hledali jsme proto cestu, jak záchranu financovat. Těší nás, že se toho ujala Veolia, se kterou spolupracujeme. V areálu nemocnice tak vzniklo příjemné místo k odpočinku, které má navíc vazbu na historii Olomouce," uvedl v tiskové zprávě ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

FN Olomouc investovala přes sto milionů do katetrizačních sálů. Jsou nejmodernější u nás

Jedním z nejmodernějších pracovišť v celé České republice se může v oblasti katetrizačních sálů pyšnit Fakultní nemocnice Olomouc. Komplex s angiografickými linkami, které se využívají k vyšetření cévních systémů, prošel rekonstrukcí za 110...

Veolia opravu zaplatila ze svého Nadačního fondu pro životní prostředí. Projekt počítal s využitím původních kamenů a zachováním původního vzhledu.

"Napojení obnoveného portálu společenského pramene na rozvod pitné vody umožní návštěvníkům v parných letních měsících osvěžení a občerstvení," dodal ředitel pro vodárenské aktivity Veolia ČR Martin Bernard.

Zprovoznění Společenského pramene bylo součástí rozsáhlých úprav celé lokality pod dětskou klinikou. Nemocnice v rámci této stavební akce za více než 15,5 milionu korun rozšířila parkoviště, zřídila nové budovy s parkovacími místy a upravila přístupový chodník od tramvajové zastávky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc, Veolia

Štítky Společenský pramen, obnova, pitná voda, pítko, Fakultní nemocnice, Olomouc, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, Veolia Environnement, Roman Havlík, Martin Bernard, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický Společenský pramen v olomoucké Fakultní nemocnici opět slouží lidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.