Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pomoc při pátráních i rvačkách. Strážníci v Jeseníku dostanou čtyřnohého parťáka Queena

S řešením situací v ulicích či parcích Jeseníku by měl již za pár týdnů pomáhat městským strážníkům nový čtyřnohý parťák. Řady městské policie rozšíří německý ovčák přezdívaný Queen. Pořízení psa ze šumperské chovatelské stanice schválila rada města.

Agresor napadl ženu na jesenické kolonádě. Strážníci museli střílet do vzduchu

Až varovný výstřel ze služební pistole zastavil prchajícího násilníka, kterého stíhali policisté v Jeseníku. Muž předtím napadl na lázeňské kolonádě dvaačtyřicetiletou ženu, které se podařilo uniknout a zalarmovat muže zákona. Devatenáctiletého...

Pes Quattar Jistr přezdívaný Queen by se měl stát novým členem kolektivu Městské policie Jeseník pravděpodobně již v závěru června. Jeho koupi musí ještě schválit jesenické zastupitelstvo a nutná je také důkladná veterinární prohlídka.

Patnáctiměsíční celočerný německý ovčák absolvoval výcvik na základní policejní práci. V Jeseníku se mu bude věnovat zkušený strážník Petr Beněk, kterého čeká kurz psovoda. „Pes se bude adaptovat na nové prostředí a na práci s ním si bude zvykat i strážník psovod, který tím také získá další zkušenosti. Bude s ním chodit na cvičiště a věnovat se mu i nad rámec práce. Postupně se připraví ke zkouškám,“ říká ředitel Městské policie Jeseník Martin Novotný.

Ve věku dvaceti měsíců totiž musí služební pes vykonat zkoušku před komisařem z výcvikového střediska psů Policie České republiky nebo před krajským kynologem. Po jejím úspěšném splnění obdrží psovod Osvědčení o způsobilosti psa pro použití u obecní a městské policie, které má platnost dva roky. Po uplynutí této doby se přezkoušení opakuje.

„Není jednoduché získat psa s dobrým výcvikem, který by mohl v podstatě okamžitě nastoupit do výkonu služby. Věřím, že nový člen městské policie bude pro strážníky i občany velkým přínosem,“ dodává starostka města Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

To potvrzuje i ředitel Novotný. „Kynologický trh není v České republice moc velký. Policie ČR nebo armáda si psy si vytipovává od malička podle rodokmenů. Ve spolupráci s policií jsme ale získali rady a také kontakt na chovatele. Ze dvou možností jsme nakonec upřednostili Queena,“ prozradil Martin Novotný.

Čtyřnohého strážníka čekají rozmanité úkoly. Může pomoct při průzkumech staveb i zalesněných oblastí či při řešení výtržností nebo rvaček. Služební pes má velký význam i z preventivního hlediska, kdy pouhá jeho přítomnost na místě odradí potenciální pachatele od nekalostí. „Je to opatření ku prospěchu občanů. S pejskem budeme procházet inkriminovaná místa, může pomoct například v méně přehledných oblastech, kde ucítí přítomnost člověka a podobně,“ míní šéf městských strážníků Martin Novotný.

Jeseník řeší alkoholiky ve městě. Zabavení lahve je někdy účinnější než pokuta, říká ředitel strážníků

Problematické situace s občany pod vlivem alkoholu téměř každý den řeší strážníci Městské policie Jeseník, jedním z využívaných postihů je i zabavení nádob s alkoholickými nápoji. Nevyžádaná sbírka různorodých lihovin se postupně rozrůstá, za...

Zatímco u státní policie je služební kynologie zavedenou oblastí, u obecních policií až takové zastoupení nemá. „Potřeba služebního psa vyplývá také z charakteru lokality. V Jeseníku je situace specifická. Město je spádová obec pro okolní oblast, do větších měst je to daleko. Dochází tady ke kumulaci lidí i závadových osob. Využitelnost psa tedy v Jeseníku bude,“ vylíčil Martin Novotný.

Investice pro zvýšení bezpečnosti občanů zahrnuje i zajištění potřebného vybavení, kotce, úpravy zázemí či výdaje například na krmivo či veterinární péči. „Vstupní náklady se očekávají ve výši 100 tisíc korun,“ podotkla mluvčí města Lucie Musialová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jeseník

Štítky policie, městská policie, pes, služební pes, kynologie, Jeseník, obecní policie, Martin Novotný, německý ovčák, Zdeňka Blišťanová, Policie České republiky, policista, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc při pátráních i rvačkách. Strážníci v Jeseníku dostanou čtyřnohého parťáka Queena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.