Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Návštěvníci olomoucké zoo si mohou pořídit sběratelské bankovky. Podpoří tak záchranné projekty

Zajímavé sběratelské bankovky si mohou pořídit návštěvníci olomoucké zoologické zahrady, a podpořit tak mimo jiné záchranné projekty, které zoo organizuje. Pamětní listy s motivy evoluce vytiskla Státní tiskárna cenin na speciálním papíru s vodoznakem lipového listu s viditelnými i neviditelnými vlákny.

Bankovky s kresbami zvířat usazených do jejich přirozených biotopů vytvořili akademická sochařka a medailérka Majka Wichnerové a slovenský designér Matej Gábriš. Sběratelé se mohou těšit například na tygra ussurijského, lva berberského, krajtu zelenou, žirafu Rothschildovu a pandu červenou. Jednotícím prvkem celé série je osoba Charlese Darwina.

"Celý počin mě těší o to víc, že část zisku z prodeje bude poukázána na naše záchranné projekty," potvrdil ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Ptáky, kteří v olomoucké zoo naráželi na prosklený pavilon levhartů, zastaví speciální nálepky

Volně žijící ptáky, kteří v olomoucké zoo naráželi na prosklený pavilon levhartů, zastaví speciální bezpečnostní nálepky. Nevšední polepy pavilonu navíc dodaly originální vzhled. Podle odhadů ornitologů nárazem do skla zahyne v Evropě každý rok...

Jako první si mohou ceniny zakoupit návštěvníci zoologických zahrad v Olomouci, Liberci, Plzni a ve Dvoře Králové prostřednictvím samoobslužného automatu. Plánován je prodej i v dalších středoevropských zahradách.

"Použili jsme kombinovanou techniku akvarelu, pastelky a tužky. Jednotlivé části zároveň ukrývají řadu ochranných prvků," popsali autoři bankovek. Na hlavní motivy na lícové a rubové straně včetně číslování tvůrci použili technologii digitálního tisku. Emise, která je určena pro české zoologické zahrady, je obohacena na lícové straně českým lvem ze stříbrné fólie, která byla aplikovaná pomocí horké ražby.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, bankovky, sběratelství, pomoc, podpora, projekty, záchrana, Olomouc, projekt, zoologická zahrada, Státní tiskárna cenin, Charles Darwin, Marie Wichnerová, Zoologická zahrada Olomouc, Plzeň, Liberec, Český lev, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci olomoucké zoo si mohou pořídit sběratelské bankovky. Podpoří tak záchranné projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.