Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Historický pramen U Vousáče se v září dočká obnovy. Jeseník získal dotaci

Do konce září chce město Jeseník obnovit historický pramen U Vousáče, který leží mezi Smetanovými sady a Křížovým vrchem. Pramen původně věnovaný rakouskému mocnáři Františku Josefovi I. je ve špatném stavu a nefunguje. Město na obnovu získalo dotaci od Olomouckého kraje.

"Město získalo dotaci na úpravu okolí pramene U Vousáče. Práce na obnově pramene, který se nachází mezi Smetanovými sady a Křížovým vrchem, zahájili pracovníci technických služeb před několika dny. Cílem je opětovné zprovoznění pramene a otevření prostranství před pramenem tak, aby zde vzniklo menší odpočívadlo s možností posezení," potvrdila na webu města mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Dotaci ve výši 50 procent poskytne Olomoucký kraj, dokončení revitalizace město očekává do konce září letošního roku. Výše předpokládané investice je do 200 tisíc korun.

Jeseník prodává hotel Slovan v centru města. Pronájem už byl nevýhodný, tvrdí

Město Jeseník hodlá prodat čtyřhvězdičkový hotel Slovan v centru města, který má více než stopadesátiletou tradici. Cena je téměř 33 milionů korun a radnice požaduje, aby nový majitel zachoval provoz hotelu minimálně po dobu deseti let. Záměr musí...

Pramen věnovaný rakouskému císaři Františku Josefu I. vznikl v první polovině 50. let 19. století. Zdobila ho podobizna Františka Josefa I., kterou však někdo po zániku monarchie ukradl. Nahradila ji podobizna frývaldovského starosty a předsedy MSSGV Filippa Kleina.

O dvacet let později po ukončení války kameníci odtesali německý nápis a z bývalého starosty se stal anonymní vousáč. Vtipálek pak na pomník připsal jméno strůjce komunismu Karla Marxe. Falešný Marx zde však nevydržel dlouho, mramorový medailon opět někdo ukradl a přestal fungovat i přívod vody.

V roce 2001 proběhla symbolická obnova podobizny vousáče, ztvárněné Romanem Borečkem, a na mramorovou destičku na pramenu přibyl lidový název U Vousáče. V listopadu roku 2003 pak byly částečně opraveny pouze zídky kolem pramene a ošetřeno okolí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jeseník

Štítky pramen, U vousáče, obnova, historie, dotace, Jeseník, František Josef I., Olomoucký kraj, Křížový vrch (Broumovská vrchovina), Karl Marx, historický pramen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický pramen U Vousáče se v září dočká obnovy. Jeseník získal dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.