Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Titul Vesnice Olomouckého kraje letos putuje do Slatinic na Olomoucku

Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2022 získaly Slatinice na Olomoucku. Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí připadla Čelechovicím na Hané na Prostějovsku, oceněny byly také Loštice, Vernířovice a Dřevnovice.

"Vítězství v soutěži jsme vůbec nečekali. To, že jsme ocenění získali, je zásluha našich občanů, zejména dobrovolníků. Máme úžasný a bohatý spolkový život, na který se pak vážou investice. To je ten největší poklad," radoval se po vyhlášení výsledků slatinický starosta Ondřej Mikmek. V obci, která je spjatá se zdravou pramenitou vodou a lázeňstvím, žije více než patnáct set obyvatel.

Kromě zlaté stuhy dostanou Slatinice od hejtmanství odměnu 200 tisíc korun. Obec Písečná na Jesenicku na druhém místě obdrží 100 tisíc korun a stejná částka poputuje i do bronzových Němčic nad Hanou na Prostějovsku.

"Tradiční soutěž se koná po dvouleté covidové pauze. Přihlásilo se celkem osmnáct obcí. Soutěž pro ně může být motivací a případné ocenění také inspirací ostatním," uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana pro rozvoj venkova Jan Šafařík (Spojenci).

Nejlepší vesnice v kraji? O titul se uchází osmnáct obcí

Komise z kraje zavítá v následujících dnech do osmnácti obcí, které se v regionu ucházejí o titul Vesnice roku. Pro oceněné jsou připraveny odměny v celkové výši přes šest set tisíc korun. Komise bude v menších sídlech posuzovat například...

Zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí dostala obec Čelechovice na Hané na Prostějovsku, oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získaly Loštice na Šumpersku, modrou stuhu za společenský život si odnesly Vernířovice na Šumpersku a bílou stuhu za činnost mládeže Dřevnovice na Prostějovsku.

"Za dobu svého trvání si tato soutěž vydobyla nezastupitelné místo mezi významnými akcemi Olomouckého kraje. Těší mě, že se obce do této soutěže stále hlásí," sdělil hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

Slatinice se nyní zúčastní celostátního kola, jehož výsledky budou oznámeny v září v Luhačovicích. Kompletní výsledky krajské soutěže jsou na webu kraje.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Vesnice roku, soutěž, Slatinice, Olomoucký kraj, stuha, okres Prostějov, Loštice, Dřevnovice, Vernířovice, Haná, Jan Šafařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul Vesnice Olomouckého kraje letos putuje do Slatinic na Olomoucku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.