Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nejlepší vesnice v kraji? O titul se uchází osmnáct obcí

Komise z kraje zavítá v následujících dnech do osmnácti obcí, které se v regionu ucházejí o titul Vesnice roku. Pro oceněné jsou připraveny odměny v celkové výši přes šest set tisíc korun. Komise bude v menších sídlech posuzovat například občanskou vybavenost, spolupráci s podnikateli či péči o veřejná prostranství. Soutěž se naposledy vyhlašovala v roce 2019.

Na dva roky přerušila udílení cen Vesnice roku v Olomouckém kraji covidová situace. Po odmlce se do soutěže přihlásilo 18 obcí. Mezi přihlášenými tak jsou Bělkovice-Lašťany, Čelechovice na Hané, Dobrochov, Dřevnovice, Horní Újezd, Loštice, Moravičany, Němčice nad Hanou, Nemile, Písečná, Postřelmůvek, Radvanice, Rakov, Slatinice, Střeň, Svésedlice, Ústín a Vernířovice. „Všechny zúčastněné obce navštíví v následujících dnech komise, která je bude hodnotit,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Obce v kraji začínají třídit gastroodpad. Ze zbytků jídel je zelená energie, pokryla by odběr desítek domácností

Třídění gastroodpadu si v Olomouckém kraji získává stále větší podporu. Jako první v zemi začali se sbíráním zbytků jídel a odpadů z kuchyni lidé v Šumperku, nyní se připojují další města. Desítky tun odpadů putují do bioplynové stanice v...

Vítěze Vesnice roku vyhlásí hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN) ve středu 15. června. Slavnostní předání ocenění proběhne ve vítězné obci 24. srpna.

„Těší mě, že se obce do této soutěže stále hlásí. Svědčí to o jejich zdravém sebevědomí a chuti ukázat ostatním, že se mají čím pochlubit,“ míní hejtman Suchánek.

Soutěžící, kteří obsadí první, druhé a třetí místo se v krajském kole podělí o finanční dar ve výši 400 tisíc korun. Kraj také udělí speciální odměnu dalším čtyřem úspěšným, a to ve výši 50 tisíc korun. Na finanční odměnu se mohou těšit i ocenění zlatou cihlou, což je speciální titul za realizaci staveb v duchu programu obnovy venkova.

Včelstva loni lépe odolávala varroáze. Medu ale bylo málo, zjistili vědci z olomoucké univerzity

Situace ve včelstvech více než tisícovky chovatelů monitorují už několik let vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomouc. Za uplynulou zimu byl podle výsledků průzkumu úhyn včel jeden z nejnižších. Velké ztráty tentokrát...

„Body se sbírají například za investiční činnost, spolkový život, úspory energií nebo rozvoj informačních technologií. Chci poděkovat všem obcím, které se do soutěže přihlásily a chtějí tak inspirovat ostatní,” uvedl Jan Šafařík (Spojenci), náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro rozvoj venkova.

Soutěž Vesnice roku probíhala každoročně od roku 1995 do roku 2019 i na celostátní úrovni, kam se kvalifikovaly úspěšné obce z jednotlivých krajů. Různé aspekty života či vybavenosti ve vesnicích se hodnotí v několika kategoriích oceněných barevnými stuhami. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí před třemi lety získala v celorepublikové konkurenci obec Dobrochov z okresu Prostějov.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Bydlení, obec, venkov, vesnice, soutěž, Vesnice roku, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Dobrochov, Bělkovice-Lašťany, Česká pirátská strana, Čelechovice na Hané, Starostové a nezávislí, Dřevnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší vesnice v kraji? O titul se uchází osmnáct obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.