Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V olomoucké zoo vykouklo na svět jednadvacáté mládě klokánka králíkovitého

Jednadvacáté mládě klokánka králíkovitého vykouklo v těchto dnech na svět v olomoucké zoo. Malí klokánci žijí po narození tři měsíce ve vaku matky, datum narození je proto nejisté. Zoo chová klokánky od roku 1999.

"Reprodukční cyklus u klokánků je unikátní. Samice je březí 3 týdny, poté porodí mládě, které se další 3 měsíce vyvíjí ve vaku. Teprve poté vak pozvolna opouští. Datum narození je tedy v tomto případě značně nejistý," vysvětlila zooložka Jitka Vokurková.

Klokánek králíkovitý je zařazený do samostatné skupiny takzvaných krysích klokánků, žije v lesnatých oblastech Austrálie. Je to striktně samotářský noční živočich, přes den pobývá v hnízdě. Kolonizace a rozvoj zemědělství přinesla vykácení lesů a křovin, ve kterých klokánci žili, nové potravní konkurenty, králíky, a nové predátory, hlavně lišku. To vedlo k rychlému úbytku klokánků. Jediným místem, kde se jim podařilo přežít, byly lokality na jihozápadě Austrálie.

Ptáky, kteří v olomoucké zoo naráželi na prosklený pavilon levhartů, zastaví speciální nálepky

Volně žijící ptáky, kteří v olomoucké zoo naráželi na prosklený pavilon levhartů, zastaví speciální bezpečnostní nálepky. Nevšední polepy pavilonu navíc dodaly originální vzhled. Podle odhadů ornitologů nárazem do skla zahyne v Evropě každý rok...

Na mezinárodním červeném seznamu IUCN je klokánek zařazen mezi kriticky ohrožené druhy, v přírodě se jeho populace odhaduje na pouhých 15 tisíc jedinců.

"Spolu s dalšími devíti druhy se tento druh klokánka považuje za předky pravých klokanů. V přírodě pije vodu jen minimálně, vystačí si s vodou obsaženou v jeho nejoblíbenější potravě, v houbách. Živí se převážně podzemními plodnicemi hub. Potravu doplňuje cibulemi, hlízami, semeny a pryskyřicí," dodala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, klokánek králíkovitý, mládě, pavilon, Svatý Kopeček, Olomouc, Austrálie, Mezinárodní svaz ochrany přírody, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo vykouklo na svět jednadvacáté mládě klokánka králíkovitého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.