Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Současná vedra nesnesitelně rozpalují ulice a náměstí. Přerov chce do centra dostat více zeleně

Současné vysoké teploty nesnesitelně rozpalují ulice měst. Při nedávném koncertu v Přerově například teplota na náměstí atakovala 42 stupňů. Opozice navrhuje změny, které by centrum města proměnily v moderní prostor a na náměstí přinesly více stromů. Více zeleně v centru chce mít také vedení přerovské radnice.

Současné vysoké teploty tvrdě doléhají zejména na obyvatele měst, protože nesnesitelně rozpalují ulice. Při nedělních koncertech na náměstí v Přerově například teplota dosáhla téměř 42 stupňů Celsia. 

"Opravdu náměstí T. G. Masaryka v takové podobě, v jaké je dnes, plní svou funkci? Měnící se klima nám bude čím dál více zatápět. Náměstí má nějakou historickou podobu, jenže ta se v minulosti také přizpůsobovala potřebám doby," je přesvědčen například přerovský opoziční zastupitel Jan Horký (SpP a Piráti).

Přerovské náměstí se postupně proměňuje, podle něho však chybí koncepce. "Pojďme se proto vážně bavit o tom, jaké změny spustit či co chtít po architektech, aby na náměstí dodali. Například stromy, které opravdu poskytnout stín, přesun kašny tak, aby nepřekážela při trzích nebo letních kinech, záhony, které pojmou přívalové deště, ale nesmí zavazet. Propojení k domů tak, že se kavárny stanou přirozenou součástí náměstí, anebo koše, které pojmou odpadky, a ty se nebudou všude povalovat," navrhuje Horký. 

Prostějov odložil změnu územního plánu. Lidé se bouřili proti možnosti stavět blízko lesoparku

Varianta pátého územního plánu v Prostějově se odkládá. Na mimořádném jednání zastupitelstva pro tento krok hlasovalo všech 31 přítomných zastupitelů. Nová podoba důležité koncepce pro rozvoj města se stala terčem kritiky kvůli pozemkům u...

Vedení přerovské radnice na změnách již pracuje. "Ani Přerovu se horka nevyhýbají. Zpracováváme koncepční materiál, který bude řešit sídelní zeleň, to znamená i zeleň v centru města s cílem dostat do centra více stromů a zeleně. Slibujeme si od toho zlepšení teplotního klimatu v centru a jeho okolí," potvrdila Daniela Novotná z Kancelář primátora Přerova.

Přerovští Piráti začátkem tohoto týdne změřili teploty ve dvou ulicích v Přerově. Na Svépomoci, která je bez stromů a zeleně, byla teplota 46 stupňů, naopak v zastíněné Purkyňově ulici, kde je alej a tráva, bylo pouze 26 stupňů. 

"Zeleň do města patří. Města potřebují ochladit a výsadba stromů tomu jednoznačně pomáhá. Kromě zvýšené výsadby nových stromů, zakládáním nových parků a travnatých ploch se budeme snažit o udržitelnost a vznik komunitních zahrádek. Když už ke kácení starých stromů dojde, vysadíme tři stromy nové," slibuje Lenka Jüngling, lídryně Pirátů v Přerově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Společně pro Přerov, FB Piráti Přerov

Štítky vedro, ulice, náměstí, teplota, zeleň, změna, Přerov, strom, Jan Blahoslav Horký, Tomáš Garrigue Masaryk, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Současná vedra nesnesitelně rozpalují ulice a náměstí. Přerov chce do centra dostat více zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.