Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Univerzita má originální trička s ukrajinskými motivy na podporu studentů a pedagogů z napadené země

Podpořit studenty a zaměstnance olomoucké univerzity, které postihl válečný konflikt na Ukrajině, mohou od nynějška všichni zájemci, pokud si pořídí originální tričko s ukrajinskými motivy. Podmínkou je, že pošlou finanční dar v minimální výši 300 korun do univerzitního Fondu pomoci Ukrajině.

S nápadem přišla studentka Maryna Kovalová, která pochází z ukrajinské Oděsy a studuje na katedře komunikačních studií Cyrilometodějské teologické fakulty. "Nedávno se mě moje česká sousedka ptala, kde se dá koupit tričko na podporu Ukrajiny. Uvědomila jsem si, že i po několika měsících války mají Češi stále chuť pomáhat. Výrobu triček jsme navrhla rektorovi univerzity a on jednoznačně souhlasil," popsala osmnáctiletá studentka. 

Nechtěla však, aby trička měla protiválečná hesla, přemýšlela spíše o něčem typickém pro Ukrajinu. "Prorektor pro studentské záležitosti přišel s návrhem na vyšyvanku. Pro Ukrajince je vyšívaná košile důležitým prvkem kultury, talismanem. Podařilo se mi najít grafičku z Oděsy, která během krátké doby dokázala vytvořit kresbu pro náš projekt," dodala Kovalová.

Koncert v Hanáckých kasárnách vynesl ukrajinským uprchlíkům 65 tisíc korun

Benefiční koncert na nádvoří Hanáckých kasáren v centru Olomouce, ve kterých sídlí asistenční centrum pomoci Ukrajině, vynesl 65 tisíc korun. Výtěžek pomůže uprchlíkům před válečným konfliktem na Ukrajině, kteří pobývají v kraji. Olomoučtí...

Na Univerzitě Palackého v Olomouci v současné době působí více než 160 studentů a zaměstnanců z Ukrajiny. Mnozí se kvůli ruské agresi ocitli bez prostředků. "Prostředky, které se snažíme shromažďovat v našem Fondu pomoci Ukrajině, by měly sloužit k jejich dlouhodobé podpoře. Vlna solidarity vždy po nějaké době opadá, ale tito lidé stále potřebují pomoc," uvedl v tiskové zprávě prorektor pro komunikaci a studentské záležitosti Vít Procházka.

Zájemci o designová trička s motivem ukrajinské vyšyvanky si je mohou po zaslání daru na Fond pomoci Ukrajině vyzvednout v UPointu na Horním náměstí v Olomouci.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Štítky Ukrajina, tričko, pomoc, podpora, motiv, tradice, Univerzita Palackého, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Oděsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita má originální trička s ukrajinskými motivy na podporu studentů a pedagogů z napadené země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.