Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Kam vyrazit o víkendu? Tradiční žně, dakarová show i flamenco

I poslední červencový víkend přináší v Olomouckém kraji nabídku atraktivních kulturních zážitků i akcí pro rodiny či příznivce motoristických dobrodružství. Hudba rozezní šumperský Pavlínin dvůr během Majálesu i centrum Olomouce, kde se konají další koncerty letního festivalu Pohoda u Trojice.

Poslední červencovou sobotu se ponese v Hanáckém muzeu v Příkazích ve znamení sklizně. Pro návštěvníky je připravený celodenní program akce nazvané Hanácké žně, zájemci mohou na Kameníčkův grunt zavítat od 10 do 17 hodin. „Pro každého hospodáře znamenaly žně zúročení jeho celoročního snažení. I proto bychom rádi dětem a dospělým ukázali jejich tradiční podobu, tak jak na ně pamětníci vzpomínají. Návštěvníci uvidí nejen samotnou sklizeň a výmlat obilí, ale mohou si sami vyzkoušet sečení speciální kosou na obilí – luňákem, uvázat vlastní snop nebo vymlátit obilí cepem,“ říká Petr Vodešil, vedoucí muzea v Příkazích.

Hranickou propast prozkoumá speciální robot z Maďarska. Má otevřít další cestu do hlubin

Za detailnějším poznáním hlubin Hranické propasti se vydá v tomto týdnu speciální robot z Maďarska. Prostory nejhlubší zatopené jeskyně na světě bude snímat do hloubky zhruba 200 metrů. Zaměří se také na zúžení neboli restrikci zvanou Mikádo,...

 

K vidění budou také dobové stroje, které hospodářům sloužily při zpracování obilí, včetně funkční historické mlátičky nebo stroje na čištění obilí, takzvaného fukaru. „Chybět nebude ani muzika, hanácké písničky návštěvníkům připomene Hanácký mužský sbor ROVINA a během celého dne bude připravena ochutnávka krajových specialit,“ doplnil Petr Vodešil.

Přerov posedlý Dakarem

Od zemědělské práce k burácejícím motorům. Nabitý program akce Posedlí Dakarem pro příznivce motorismu hostí v sobotu 30. července přerovská rokle. Do závodního areálu se po 12 hodině sjede celá řada osobností slavné Rallye Dakar, které sezval pilot kamionu Martin Macík z týmu Big Shock. Fanoušci motorsportu si budou moct poslechnout zážitky ze slavného závodu, sledovat ukázkové jízdy a dozvědět se i něco o práci mechaniků, kteří jsou pro jezdce takřka nepostradatelní.

„Aby celé odpoledne mělo spád, vymysleli jsme si pro diváky pár překvapení. Počítejte s tím, že to nebude žádné prázdninové lelkování. Připravte si dotazy, svaly, pevnou obuv a šroubováky,“ říká před akcí, která slibuje i několik překvapení, populární závodník Martin Macík.

Majáles v Šumperku a Flamenco v Olomouci

Už v pátek si přijdou na své příznivci muziky rozmanitých žánrů. V Šumperku se koná Majáles, večerní program bude patřit v Pavlínině dvoře americkému hudebníkovi Rocky Leonovi, po něm vystoupí Ben Cristovao a od půl jedenácté bude pódium patřit slovenské rapové skupině Kontrafakt. Hudební program pokračuje v podhůří Jeseníků i v sobotu odpoledne, kdy svou show předvedou mimo jiné Annet X, Dorian či Decky Beats. Kompletní program je k dispozici na webu akce.

Páteční a sobotní večery patří přes léto v centru Olomouce hudebním produkcím, probíhá festival Večerní pohoda u Trojice. Tentokrát se tato akce propojí s další zavedenou olomouckou značkou – festivalem Colores, který řadu let přináší do hanácké metropole španělské rytmy. V pátek od půl deváté ovládne Horní náměstí Galavečer flamenca, na kterém vystoupí Ballet Flamenco Espaňol. Mezinárodní festival španělské kultury pak bude pokračovat i v sobotu, opět v sousedství olomoucké radnice od 19 hodin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMPhoto, Hanácké muzeum v Přírodě, Zdeněk Nováček

Štítky Tipy na víkend, kultura, sport, hudba, akce, Olomouc, Přerov, Šumperk, Olomoucký kraj, festival, obilniny, majáles, Pohoda, Rallye Dakar, žně, Martin Macík, Příkazy, koncert, dobrodružství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam vyrazit o víkendu? Tradiční žně, dakarová show i flamenco  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.