Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoučtí studenti budou vařit pivo ve vlastním mikropivovaru a zkoumat jeho vliv na lidské zdraví

Technologické postupy výroby piva nebo jeho vliv na lidské zdraví budou zkoumat studenti Univerzity Palackého v Olomouci ve vlastním experimentálním mikropivovaru. Do projektu se mají zapojit všechny fakulty, první várku piva chtějí studenti uvařit již do konce srpna.

"Do našeho projektu experimentálního pivovaru chceme postupně zapojit pokud možno všechny fakulty. Pivní fenomén lze totiž zkoumat z mnoha úhlů pohledu. Ať už se jedná o historii vaření piva, vývoj receptur a pivní kultury v čase, geografické odlišnosti v postupu vaření piva, používání moderních technologií v současném pivovarnictví či o zdravotní hledisko pití piva," vysvětlil Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Experimentální pivovar bude schopen v počáteční fázi uvařit v jedné várce 25 litrů piva, jeho roční výstav nesmí podle zákona překročit dva tisíce litrů. Pivovar bude umístěn v nevyužívaných sklepních prostorách v budově na třídě Svobody, které díky stabilní teplotě a vlhkosti nabízejí ideální podmínky pro vaření a zrání piva.

Například katedra analytické chemie přidá nový předmět Cvičení z chemie piva. "Zaměřen bude na studium veškerých chemických procesů, které se odehrávají při vaření piva i jeho zrání v ležáckých sudech," uvedl Kučera. Studenti také budou zkoumat roli bakterií při kvašení piva nebo proces fermentace, který lze využít například v krizových plánech nebo při dlouhodobé ochraně potravin. 

Proč svítí světlušky? Olomoučtí vědci se podíleli na výzkumu, zjistili, že kvůli námluvám

Létající dospělé světlušky z čeledi Lampyridae začaly před více než 130 miliony lety svítit zřejmě kvůli sexuální komunikaci. K tomuto závěru dospěl mezinárodní tým vědců, ve kterém byli i zástupci Českého institutu výzkumu a pokročilých...

Zajímavé informace mohou získat také medici. "Pivo obsahuje spoustu pozitivních látek pro lidský organismus. Lze například studovat vliv jeho střídmé konzumace na lidský střevní mikrobiom, o kterém se říká, že je to náš druhý mozek. Správná funkce mikrobiomu hraje zásadní roli v lidském zdraví. Zajímavý je také pozitivní vliv střídmého pití piva na kardiovaskulární systém, za což vděčíme přítomnosti látek z chmele," dodal Kučera.

Pivovar je nyní v prostorách katedry analytické chemie, do sklepů ho studenti přestěhují v následujících měsících.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky pivo, výzkum, studenti, minipivovar, vliv, zdraví, Univerzita Palackého, Olomouc, chemie, Univerzita Palackého v Olomouci, Lukáš Kučera, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí studenti budou vařit pivo ve vlastním mikropivovaru a zkoumat jeho vliv na lidské zdraví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.