Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Armádní drony z Prostějova odhalily stovku skrytých ohnisek požáru v Českém Švýcarsku

Skrytá ohniska požáru v Národním parku České Švýcarsko pomáhali hledat specialisté z praporu bezpilotních systémů z Prostějova. Se svými drony již provedli téměř dvě stovky letů a odhalili skoro stovku míst se zvýšenou teplotou. Nyní provádí kontrolu celé oblasti.

V okolí Pravčické brány a Mezní louky v Českém Švýcarsku operují specialisté z 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova od předminulé soboty. 

"Již v prvních hodinách nasazení se potvrdilo, že i když jsou naše prostředky primárně uzpůsobeny k jinému využití, jsme schopni lokalizovat malá a skrytá ohniska. Nasazení dronů se ukázalo jako efektivní a přínosné," potvrdil náčelník zpravodajského odboru Velitelství pro operace Roman Hyťha

Přes den v oblasti létaly vrtulníky, proto vojáci pracovali v brzy ráno a později večer. Požár je v současné době již uhašený, lokální ohniska se však stále mohou objevit.

Armádní drony v Přerově. Na letiště v Bochoři se přestěhuje jednotka specialistů z Prostějova

Areál letiště v Přerově-Bochoři by se mohl stát základnou pro rozšiřující se prapor bezpilotních prostředků z Prostějova. Armáda plánuje více než miliardové investice do nákupu bojových dronů a hledá pro výcvik s těmito technologiemi vhodné zázemí.

Vojáci dosud provedli 187 letů, nalétali 70 hodin a podařilo se jim odhalit 97 ohnisek se zvýšenou teplotou. "Vyhledáváme ohniska, která mají teplotu nad 75 stupňů. Ke zlepšení nyní určitě přispěje dostatek srážek,“ dodal velitel týmu Šimon Dvořák. Jde o vůbec první nasazení prostějovské jednotky při podobných událostech.

V současné době mají vojáci na starosti průzkum oblasti, při zásahu v Českém Švýcarsku využívají bezpilotní prostředky typu kvadrokoptéra.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Generální štáb Armády ČR

Štítky požár, ohnisko, České Švýcarsko, hledání, dron, armáda, kontrola, specialisté, Prostějov, Národní park České Švýcarsko, Pravčická brána, Šimon Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armádní drony z Prostějova odhalily stovku skrytých ohnisek požáru v Českém Švýcarsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.