Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Čtvrtá etapa protipovodňových opatření má zelenou. Stavět se má v příštím roce

Zatímco na podobu třetí etapy protipovodňové ochrany Olomouce se stále čeká, čtvrtá etapa již má potřebné stavební povolení. Nacházet se bude na Nových Sadech a označená bude jako IV.A. Mimo protipovodňové ochrany by samotná realizace měla pomoct se zadržováním vody v krajině a podpořit tak nově vzniklé biotopy.

Momentálně probíhá výstavba II.B etapy, jejímž velkým limitem je okolní zástavba a s tím spojená technická náročnost. Oproti tomu nabízí čtvrtá etapa možnost propojit ochranu proti povodním s revitalizací vodního toku a využít tak opatření, která jsou šetrná k okolní přírodě. Po jejím dokončení tak ochrání život a majetek tisíců obyvatel na jihu města, ale také podpoří nově vzniklé biotopy a život v nich.

Na několika místech na Prostějovsku, Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku o víkendu zasahovali hasiči kvůli přívalovým dešťům a bouřkám. Voda ohrožovala domy, na Černém potoce, Romži a Třebůvce platily povodňové výstrahy. V Ludmírově na Prostějovsku...

Protipovodňová ochrana Olomouce
Čtrnáct kilometrů řeky Moravy na území města Olomouce, kde se počítá s realizací nezbytné ochrany v zastavěné části městského centra – zvýšení kapacity koryta řeky na průtok 650 m3/s (téměř čtyřsetletá povodeň). Nad a pod Olomoucí ponechává stávající rozlivové plochy, které při zaplavení vodou minimalizují příval vody do koryta Moravy.

„Navržený souběh revitalizace řeky a její nivy s protipovodňovou funkcí je tady efektivním a moderním přístupem k ochraně velkého města před povodní. Je to takříkajíc spojení příjemného s užitečným. Pomoc přírodě znamená v tomto případě také ochranu pro lidi,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Etapa IV.A. zahrnuje zejména pravý břeh u čistírny odpadních vod. Ten se má snížit a řeka Morava by se tak měla propojit se zbytkem historického koryta na levém břehu. To má dnes charakter mrtvého ramene, které je odříznuté od řeky. Podle Michala Servuse, ředitele regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny, by tak na pravém břehu měla vzniknout členitá plocha s říčními ramínky a tůněmi. „Zároveň zde dojde i ke zvětšení plochy omočeného koryta. Při zvýšeném průtoku v řece bude navíc každoročně docházet k zaplavení pravobřežní o rozloze přibližně pět hektarů,“ doplnil.

Zahrádky budou muset ustoupit

Na pravém břehu se nachází zahrádkářská kolonie, kterou zahrádkářům pronajímá město. Kolonie bude muset protipovodňovým opatřením ustoupit, na což nájemci reagovali odvoláním proti výstavbě opatření na krajský úřad. Hejtmanství však žádost zamítlo. Zahrádkáři navrhovali upravené řešení, to by však podle krajského úřadu nemohlo splnit dostatečnou ochranu.

Pronájem pozemků nabízelo město na dobu určitou. Ta končí letos v listopadu. „Zmíněné území je totiž už od roku 1998 v územním plánu vymezeno právě pro realizaci protipovodňových opatření,“ uvedla mluvčí města Olomouc Jana Doležalová. Nově vybudované opatření by mělo zachránit více než tři tisícovky obyvatel v městských částech Nové Sady, Hodolany, Holice a Nemilany.

Klíčové protipovodňové opatření na Bečvě bude mít podobu suché nádrže, schválila vláda

Klíčové vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má chránit před povodněmi více než sto tisíc obyvatel v povodí Bečvy, bude mít podobu boční suché nádrže. Voda do ní nateče, a sníží se tak průtok v řece. Tuto variantu protipovodňové ochrany...

Protipovodňová opatření

realizovaná
I. etapa: 2006—2007
II. A etapa: 2012—2013
II. B etapa: 2018—2022

v předprojektové přípravě
III. etapa (je předmětem architektonické soutěže)

připraveno k realizaci
IV.A etapa: 2023—2026
IV.B etapa: 2024—2028

Revitalizace toku nastartuje přirozené ekosystémové služby

Přírodě blízká opatření jsou na jihu města reálná, na rozdíl od městské zástavby. Nejpřirozenější způsob, jak snížit hladinu povodňových průtoků, je rozšířit říční koridor a využít tlumivý rozliv do nivy. Revitalizace vodního toku by tak měla nastartovat přirozené ekosystémové služby, včetně zadržení vody v krajině. „To, co nám jako svou klíčovou schopnost nabízejí lužní lesy Litovelského Pomoraví, tedy zadržení vody v krajině, si zde částečně dokážeme vybudovat sami. Prakticky vlastně tím, že řece navrátíme její přirozenost,“ vysvětlil Loyka.

Tento proces by se měl přiblížit k přírodnímu vzoru řeky Moravy, díky čemuž se výrazně zvýší biodiverzita. Za pár let bychom tak mohli v řece pozorovat nové druhy ryb, velkých mlžů či korýšů a v okolí řeky hnízdiště dalších ptáků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Magistrátu města Olomouc

Štítky protipovodňová opatření, Olomouc, Morava, Nové Sady, čtvrtá etapa, protipovodňová ochrana, povodeň, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrtá etapa protipovodňových opatření má zelenou. Stavět se má v příštím roce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.