Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Podnikatel Morávek nabídl Olomouci multifunkční arénu. Na provoz by chtěl ročně 40 milionů

Olomoucké zastupitelstvo dnes projedná návrh podnikatele Richarda Morávka na stavbu multifunkční haly v lokalitě bývalých vojenských skladů poblíž centra Olomouce. Investici ve výši 1,85 miliardy korun by pokryla Morávkova developerská skupina, město a veřejný sektor by ročně přispívaly 40 miliony na provoz. Podle opozice si Olomouc tak drahý projekt zatím nemůže dovolit.

Multifunkční hala by nahradila zchátralý zimní stadion, kromě sportu by poskytla moderní zázemí také pro kulturu nebo společenské akce. Společnost Redstone Richarda Morávka jedná s radnicí o stavbě a provozování multifunkční haly od loňska.

Současné vedení Olomouce Morávkův projekt podporuje. "Na jednáních s primátorem, jeho náměstky a na úrovní zástupců jednotlivých odborů bylo konstatováno, že varianta umístění Arény v lokalitě Nová Velkomoravská se jeví jako vhodná a bude prověřena možnost realizace záměru ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru," uvedl v důvodové zprávě pro zastupitelstvo primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Budovy na Velkomoravské jdou k zemi. Vojenský areál nahradí nová čtvrť za miliardy

Mnoho let chátrající areál v blízkosti silničního průtahu Olomoucí a prodejny Baumax prochází proměnou. Do železobetonu bývalých vojenských objektů se zakousla těžká technika, v oblasti o rozloze 17 hektarů má vzniknout čtvrť Nová Velkomoravská....

Pětipodlažní multifunkční aréna má být součástí chystané městské čtvrti Nová Velkomoravská. Předseda představenstva společnosti Redstone Real Estate Morávek v nabídce adresované městu ze srpna letošního roku uvedl, že hala s kapacitou 7500 sedících diváků by řešila neúnosnou situaci s chátrajícím zimním stadionem v centru. Příspěvek na provoz by byl téměř 40 milionů ročně.

"Vytvořili jsme finanční model podílu veřejného sektoru na projektu navrhující počáteční roční příspěvek ve výši 36,9 milionu korun poskytovaný po dobu 30 let," uvedl Morávek. Příspěvek města Olomouc, popřípadě Olomouckého kraje, by rostl o inflaci.

Šantovka Tower bude na stavební povolení čekat. Soud vyhověl žádosti ombudsmana

Až po konečném verdiktu Nejvyššího správního soudu bude moct olomoucký magistrát rozhodovat o udělení stavebního povolení pro plánovanou výškovou budovu Šantovka Tower. Ombudsman uspěl se žádostí o přiznání odkladného účinku kasační stížnosti,...

Podle opozice si město tak drahý projekt zatím vůbec nemůže dovolit. "Určitě bude nutné vést debatu a na tento návrh odpovědět. Buď to udělá současná, nebo nová koalice, z našeho pohledu jsou však informace zatím nedostatečné. Každopádně Olomouce v následujících deseti letech nebude ve finanční kondici, aby si mohla tak drahý a ne nezbytně nutný projekt dovolit," je přesvědčen opoziční zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Olomoucké zastupitelstvo dnes ještě nerozhodne, zda do projektu s podnikatelem Morávkem město půjde, či nikoliv. Zatím jde jen o informaci, kterou by zastupitelstvo mělo vzít pouze na vědomí.

Rekultivace areálu vojenských skladů, který patří Morávkově skupině, byla zahájena letos na jaře, na pozemcích by v příštích letech mělo být postaveno až dvanáct bloků domů. V uplynulých letech postavil Morávek na pozemcích po bývalému podniku Milo nákupní centrum Galerie Šantovka a plánuje další objekty včetně výškové budovy Šantovka Tower.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky multifukční hala, developer, Morávek, dotace, stavba, město, Olomouc, projekt, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Redstone, Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobin Navrátil

Když se o přestavbě "plecharény" začalo hovořit, tak se potřebné finance pohybovaly v řádu cca 500mil. Pak se nabízela možnost získat také prostředky - část ze státních zdrojů - sportovní agentury. Čas plyne, plecharéna stárne a město je schopné vložit poměrně limitní finanční prostředky do nezbytné záchrany funkce haly (střecha, nové mantinely, resp. dále obměna části sedadel.) Přitom už chybí druhá treningová plocha na zachování budoucnosti extraligového hokeje v Olomouci. A co možnost provádění dalších ať sportovních nebo kulturních akcí v krajském městě? Takže při zcela racionálním zvážení všech pro a proti jaké rozhodnutí přijmout je zřejmé, že město ani teď ani v dohledné době nebude schopno tzv. Městskou halu včetně toho, co se tam mělo postavit (druhá pocha, parkovací dům ap.) samo realizovat. Mezitím jsme už nyní minimálně na dvojnásobku potřebných finančních prostředků.I když se mi projekt Městské haly líbí, tak se neubráním dojmu, že její konečná podoba se stává utopií.Je tedy jasné kam budoucnost nového multifunkčího stánku orientovat, potřebné záležitosti oboustranně projednat a zakotvit do právní podoby.Roční podíl na provozních prostředcích z prostředků města pro developera se mi nezdá vůbec likvidační, vždyť musíme vzít v úvahu, že i v případě hotové Městské haly by také bylo nezbytné ročně vynakládat značné provozní náklady

Čtvrtek, 8. září 2022, 14:22Odpovědět

Patrik Vydlák

Jeden z mála podnikatelů v Olomouci, který tu staví kvalitně bytové i jiné projekty. Nevím, jak by dopadlo vyloženě strašidelné území Mila, nebýt pana Morávka. Nakonec i Šantovka Living nabídne vcelku velmi hezké bydlení a přitáhne i oko kolemjdoucích. Ještě nedávno šlo o zanedbané místo plné křovisek, odpadků a skládek. To samé platí o Velkomoravské, kde donedávna po mnoho let přespávali bezdomovci a ve velkém se rozkrádal zpustlý zbylý majetek továrních hal. Několikrát byl založen požár, místo plné splašků, střepů a odpadků. Jen škaredý starý vlnitý plech kolem celého areálu skrýval tyto poklady mnohahektarové zahrady snů města Olomouce. Díky šikovnému developerovi máme naději, že z tohoto místa se stane kulturní prostředí s bydlením a snad i multifunkční arénou. Tedy, pokud město a jeho vedení pochopí, že nebude muset investovat miliardu a pár drobných do dvanáct let slibované plech arény, která brzy sama spadne a bude klid. Oněch 40 mil. korun ročně není nic, protože vše, co se bude v hale odehrávat, přitáhne diváky, kteří utratí za vstupné a další služby spojené s koncerty, sportovními utkáními, atd. Začnou se točit úplně jiné peníze, na kterých město může jedině vydělat. Pokud ovšem v aréně nebude Flora sázet kytky, jako to zkouší na Tržnici, která je zase na mnoho let ztracena.

Úterý, 6. září 2022, 23:28Odpovědět

Qiensis Qiensis

Buď ať si to postaví a provozuje sám na své náklady, nebo ať to postaví město samotné! Nevidím důvod mu dotovat bussines pánu podnikateli. Už tak přišel bezesporu dobře k pozemkům. Navíc za 30 let po 40 mio = téměř zaplacená komplet hala, dobře to má vymyšlený borec. Jen jedna věc mě v naší milé zemi dojímá, jak stát potažmo města nemají na nic peníze, ale je tady stále spousta rádoby podnikatelů kteří mají penízky na vše. Odkudpak je asi mají? Že by právě oškubali stát a města???

Pondělí, 5. září 2022, 22:16Odpovědět

Haterboo Gent

Už jeden miliardový průser platí a bude stále platit radnice. Zisky stejně skončí jen v soukromých kapsách!

Pondělí, 5. září 2022, 16:08Odpovědět

Podnikatel Morávek nabídl Olomouci multifunkční arénu. Na provoz by chtěl ročně 40 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.