Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Dva byty do začátku. Přerov rozšířil městský bytový fond

Dvojicí takzvaných startovacích bytů chce podpořit více než čtyřicetitisícový Přerov mladé páry či jednotlivce. Dvě bytové jednotky o dispozici 2+1 bude nabízet zájemcům za předem stanovených podmínek na realitním webu města. Nájem v prvním roce bude ve výši 70 korun za metr čtverečný.

Přerovští radní schválili pravidla k uzavírání nájemních smluv ke startovacím bytům, která jsou platná od 1. září. „Startovací byty jsou ideálním řešením bydlení pro mladé lidi. Nízký nájem jim umožní dosáhnout na plnohodnotné bydlení a zároveň si našetřit finance do budoucna. Obzvlášť v dnešní době, kdy jsou ceny nemovitostí velmi vysoké, je po tomto typu bydlení poptávka,“ říká náměstek primátora Petr Kouba (ODS).

Dvoupokojové byty pro mladé páry či jednotlivce se nacházejí na ulicích Kopaniny a Jižní čtvrť. Žadatelem o startovací byt může být podle podmínek stanovených městem osoba do 30 let včetně, v případě žadatelů partnerů nebo manželů nesmí přesáhnout součet jejich věku 60 let. Žadatel také nemůže vlastnit nemovitost, kterou by mohl užívat k bydlení. „Podmínkou je rovněž účast žadatele na trhu práce nepřetržitě po dobu alespoň šesti měsíců před podáním žádosti,“ podotkla Pavla Roubalíková z Oddělení komunikace a vnějších vztahů přerovského magistrátu.

Neobvyklý noční hvízdot v ulicích Přerova. Na sídlištích se usídlily sovy

V nočních hodinách bylo možné v posledních dnech zaslechnout neobvyklý ptačí zpěv v Přerově, zejména na Žižkově náměstí nebo na ulici Osmek. Jejich příčinou jsou mláďata kalouse ušatého. Ti jsou mezi sovami výjimkou, neboť se sovy většinou chovají...

 

Podrobnější informace o nemovitostech město zveřejní na svém realitním webu. „Zájemci si poté budou moci podávat žádosti o uzavření nájemní smlouvy,“ upřesňuje vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

Doba nájmu bude časově omezena na dobu určitou, nejvýše na tři roky s možností prodloužení vždy maximálně o jeden rok. Výše nájemného bude činit 70 korun za metr čtverečný, respektive 80 korun za metr čtverečný v případě prodloužení nájemní smlouvy. Například v Olomouci se nájemné u městských bytů pohybuje okolo 120 korun za metr čtvereční, což by mělo vyjadřovat polovinu tržního nájemného v krajském městě.

Přerov financuje obnovu bytového fondu, který je rozdělen do kategorií bytů sociálních, dostupných, startovacích či bytů zvláštního určení nebo obsazovaných na základě výběrového řízení. „Zaměřili jsme se na rekonstrukci bytového fondu, který z důvodu stavebnětechnického stavu nebyl obyvatelný. V letošním roce bude takto opraveno 38 bytů a investovaná částka dosáhne 15 milionů korun," uvedl před nedávnem vedoucí odboru správy majetku a komunálních služeb přerovské radnice Miloslav Dohnal

Kromě startovacích bytů nabízí Přerov ze svého bytového fondu také ubytovací kapacity pro nouzové případy. Tamní zastupitelé v polovině června schválili veřejnou zakázku na rekonstrukci 15 městských bytů, které mohou využívat v případě nouze váleční uprchlíci z Ukrajiny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky bydlení, byty, nemovitost, startovací byt, dostupné bydlení, Přerov, realitní trh, nájem, Petr Kouba, ODS, Ukrajina, Kopanina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva byty do začátku. Přerov rozšířil městský bytový fond  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.