Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Celé patro zasvěcené přírodě. V olomouckém Vlastivědném muzeu vznikla unikátní expozice

Nová zážitková přírodovědná expozice ve Vlastivědném muzeu v Olomouci s názvem Příroda – od počátku bez konce je otevřena od pátku. Návštěvníci se mohou těšit na více než jeden a půl tisíce exponátů, interaktivní prvky či vlastní dokumentární filmy o přírodě.

Dohromady je v expozici umístěno na 1 540 exponátů, které se věnují botanice, geologii, mineralogii, paleontologii a zoologii. Součástí výstavy jsou také desítky modelů a interaktivní poznávací hry.

„Nevšední zážitek návštěvníkům zajistí seismograf, jenž v reálném čase zobrazuje záchvěvy zemského povrchu. Dále je ohromí nádherný obří achát, čelist mamuta či největší semeno na světě z palmy ze Seychelských ostrovů,“ vypočítává exponáty vedoucí Přírodovědného ústav olomouckého muzea Peter Adamík.

Šumperské muzeum můžete navštívit i z domova. Virtuální depozitář nabízí stovky exponátů

Vlastivědné muzeum v Šumperku již několik let nabízí virtuální galerii 3D modelů. Když pandemie koronaviru uzavřela muzea, měli tak v Šumperku malý náskok. Využili svou virtuální galerii a návštěvníkům své exponáty zprostředkovali elektronicky.

Nová expozice je unikátní tím, že na jednom místě objasňuje vznik hornin a minerálů, hlavní etapy vývoje života na Zemi a také průběh vývoje rostlin a živočichů. „Lidé zde tak mohou jednoduše prozkoumat, jak fungují složité děje, jako je fotosyntéza či životní cykly živočichů. V návaznosti na to se seznámí s pestrostí světa rostlin, hub a živočichů,“ vysvětlily botaničky Magda Bábková a Jitka Kočendová.

Nová expozice se nachází ve druhém patře muzea. Ve stejném podlaží sídlí již dříve otevřená trvalá expozice Příroda Olomouckého kraje. V muzeu tak vzniklo celé jedno patro věnované přírodě.

„Cílem obou expozic je návštěvníka nejen pobavit a poučit, ale také mu připomenout důležitost vztahu mezi člověkem a životním prostředím a ideálně v něm probudit hlubší zájem o přírodu,“ doplnil Adamík.

Přerovské muzeum má jedinečnou sbírku školních obrazů. Některé jsou až děsivé

Unikátní sbírku školních obrazů, mimo jiné díla Zdeňka Buriana, Josefa Kočího nebo Stanislava Lolka, shromáždilo Muzeum Komenského v Přerově. Jde o 860 maleb z let 1904 až 1990, podle kterých byly vytištěny nástěnné školní obrazy. Většinou šlo...

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky muzeum, Olomouc, expozice, nová, příroda, exponáty, exponát, Vlastivědné muzeum v Olomouci, živočichové, dokumentární film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celé patro zasvěcené přírodě. V olomouckém Vlastivědném muzeu vznikla unikátní expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.