Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Olomouckém kraji se ubytovalo necelých dvanáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny

V Olomouckém kraji bylo na konci června, kdy skončil nouzový stav, ubytováno necelých dvanáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Ve srovnání s ostatními kraji to byl druhý nejnižší počet. Méně uprchlíků bylo pouze ve Zlínském kraji, nejvíc naopak v Praze.

V Olomouckém kraji bylo na konci června ubytováno 11 732 ukrajinských uprchlíků. V Olomouci bylo krátce po únorovém útoku Ruska na Ukrajinu zřízeno evakuační centrum pro krátkodobé ubytování s kapacitou 96 lůžek, kterou bylo možné rozšířit až na 150 míst. Provoz ukončilo začátkem dubna. Migrační vlna vrcholila v polovině června, poté počet ukrajinských uprchlíků začal mírně klesat.

Uprchlíci z Ukrajiny mohli v Olomouci od poloviny března do poloviny dubna cestovat zdarma městskou hromadnou dopravou. "Za celou síť MHD provozovanou Dopravním podnikem můžeme statisticky odhadnout do 100 přepravených dospělých osob denně," uvedl Marek Černý z odboru dopravy a územního rozvoje magistrátu. Celkový dopad bezplatné přepravy ukrajinských uprchlíků na tržby DPMO Černý odhadl na maximálně 50 tisíc korun.

Základky v Olomouckém kraji přivítají po prázdninách několik stovek žáků z Ukrajiny

Několik stovek školáků z Ukrajiny usedne od začátku září do lavic základních škol v Olomouckém kraji, podle zástupců radnic a městských úřadů jsou kapacity zařízení v současné situaci dostatečné. Počty nových žáků se mohou ještě se zahájením...

Na začátku března radnice uspořádala humanitárním konvoj, ve kterém byly na Ukrajinu poslány deky, spací pytle, obvazy, trvanlivé potraviny, léky, zdravotnický materiál a další pomoc v celkové hodnotě 2,1 milionu korun. Dalších 625 tisíc korun z benefičního koncertu v Moravském divadle předalo město společnosti Post Bellum, která za ně nakoupila ochranné prostředky pro civilní obranu. V polovině března radnice uspořádala novou materiální sbírku a v červenci poslala na Ukrajinu plně vybavenou sanitku.

Magistrát po únorovém útoku Ruska na Ukrajinu zaznamenal výrazně větší zájem obyvatel města o vydání cestovních dokladů. Od února do června jich úředníci evidovali přes 10 tisíc, meziročně o 4142 více. "Občané u přepážek ve většině případů sdělovali, že si musí vyřídit pas v souvislosti se situací na Ukrajině a případně možnému opuštění republiky," komentovala statistiky vedoucí odboru správních činností na radnici Alena Daubnerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mesec.cz

Štítky uprchlíci, Ukrajina, Rusko, ubytování, Olomoucký kraj, uprchlík, Praha, Zlínský kraj, Olomouc, radnice, Post Bellum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji se ubytovalo necelých dvanáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.