Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VIDEO: Šance pro Hanácká kasárna. Kraj uvažuje o tom, že památku od státu převezme

Olomoucké hejtmanství uvažuje o tom, že by od státu zadarmo převzalo opuštěná Hanácká kasárna v centru Olomouce. Letos zde našlo místo krizové centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, v budoucnu by zde mohly být depozitáře, restaurátorské, badatelské a digitalizační pracoviště nebo výzkumné archeologické centrum.

"Ze strany Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jsou dveře k bezúplatnému převodu na kraj otevřené. My teď však řešíme energie a podobné záležitosti a není to pro nás úplně nejžhavější téma. Na druhé straně však ani nejsme v nějakém časovém tlaku a myslím, že do konce roku máme klid a čas si tuto záležitost promyslet a prodiskutovat," vysvětlil hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

On sám by převod na kraj podpořil. Monumentální budovu Hanáckých kasáren armáda opustila již před osmi lety, od března je zde krizové centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, sklady zde má také Potravinová banka Olomouckého kraje. 

"Je to svého druhu příležitost, ale samozřejmě také riziko. Všichni víme, že rekonstrukce spolkne stovky milionů korun. Stav krajské pokladny jsme sice vylepšili, ale jsme nuceni šetřit ještě více než dříve," konstatoval hejtman.

Podle něho jde o velké téma, které je potřeba pečlivě promyslet. Definitivní slovo bude mít samozřejmě krajské zastupitelstvo. "V této fázi však ještě nejsme, ale téma je každopádně na stole," dodal hejtman.

Čtvrtmiliardová aukce i po třetí bez příhozu. Hanácká kasárna nového majitele nenašla

Situace při prodeji historické budovy Hanáckých kasáren v centru Olomouce se nemění. Do elektronické aukce se i po třetí přihlásil jeden zájemce, který však minimální příhoz 262 milionů korun nepodal. Úřad pro zastupování státu ve věcech...

Areál Hanáckých kasáren byl vybudován v polovině 19. století. Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Vláda schválila jeho prodej, v dražbě se však kasárna prodat nepodařilo. Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií.

Bezúplatný převod kasáren pod kraj by podpořil také krajský radní pro kulturu a památkovou péči Jan Žůrek (Spojenci). O využití budovy již kraj jednal například se zástupci města, univerzity nebo muzeí. "Dobře víme o prostorových nárocích Vlastivědného muzea v Olomouci a Archeologického centra Olomouc, které nutně potřebují nové depozitáře, restaurátorské, badatelské a digitalizační pracoviště a připravují projekt excelentního výzkumného centra archeometrie. Pro dvě třetiny nebo tři čtvrtiny objektu má tedy kraj využití," potvrdil na sociálních sítích Žůrek.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky Hanácká kasárna, bezúplatné převzetí, hejtmanství, Olomoucký kraj, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Olomouc, Ukrajina, Jan Žůrek, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Archeologické centrum Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Šance pro Hanácká kasárna. Kraj uvažuje o tom, že památku od státu převezme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.