Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Železniční muzeum v Olomouci představí legendární lokomotivy Bardotka

Motorové lokomotivy řady T478, kterým železničáři a fanoušci drážní dopravy kvůli jejich typickému vzhledu neřeknou jinak než Bardotka či Zamračená, budou patřit mezi hlavní lákadla sobotního Regionálního dne železnice v depozitáři ČD Muzea v Olomouci. Návštěvníci si budou moci také prohlédnout opravenou točnu či se projet vlakem taženým parní lokomotivou Velký Bejček.

"Letošní ročník Regionálního dne železnice v Olomouci bude věnován setkání motorových lokomotiv řady T 478.1 známých pod přezdívkou Zamračená, či na Moravě častěji Bardotka, Barča nebo Berta. Za zvukem jejich motoru se sjíždějí nadšenci z celého světa," uvedl Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah. V sobotu do Olomouce přijedou dvě lokomotivy T478 z Veselí nad Moravou a Brna.

Při ranní cestě z jižní Moravy a podvečerní jízdě zpět povezou obě legendární motorové lokomotivy osobní vozy, kterými se budou moci svézt cestující. "Mezi další zástupkyně této řady bude patřit například valašská T 478.1004 nebo domácí 749.250-7. Objeví se v čele dalších vlaků, které během dne vyrazí směrem do Hluboček, Šternberku a Litovle předměstí," uvedl Pošta

V provozu bude také historická pantografová souprava řady EM 475.1, která v sobotu třikrát vyrazí z olomouckého hlavního nádraží přes Prostějov či Přerov do Nezamyslic a zpět. "Zájemci se budou moci svézt také soupravou s dvěma motorovými vozy řady M 131.1 Hurvínek. Ta nejdřív pojede z hlavního nádraží v Olomouci do Hluboček a zpět a potom celkem čtyřikrát projede úsek z olomouckého hlavního nádraží do stanice Olomouc-Řepčín a zpět," podotkl Pošta.

Začala příprava vysokorychlostní trati do Hranic. Správci železnic sní o rychlosti 320 kilometrů

Po vysokorychlostní trati směrem na Ostravu by v budoucnu měly vlaky jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu. Správci železnic nyní odstartovali práce na projektu pro dvacetikilometrový úsek mezi Prosenicemi a Hranicemi na Přerovsku. Součástí...

V depozitáři ČD Muzea v sousedství hlavního nádraží bude připravena přehlídka historických železničních vozidel na nedávno opravené točně i moderovaný doprovodný program. "V depozitáři se budou prodávat propagační předměty se železniční tematikou a občerstvení bude zajištěno tematicky v bufetovém voze BDlm," dodal Pošta.

Olomoucké železniční muzeum ČD se letos dočkalo kompletní rekonstrukce tamní točny. Opravou prošlo také kolejiště u depa historických vozidel, kde dělníci položili i novou žulovou dlažbu v části kolejí mezi točnou a stáním, takzvanou kruhovou remízou. Pohyb návštěvníků po kolejišti tím má být bezpečnější. Náklady činily 13 milionů korun. Kvůli opravám bylo muzeum od letošního března uzavřeno, znovu se otevře právě v sobotu.

Remíza v Olomouci, jejíž součástí je i samotná točna, byla otevřena 1. května 1950. Než zde bylo v roce 2012 otevřeno muzeum historických vozidel, sloužil areál jako depo pro motorové vozy. Muzeum se od počátku zaměřuje na exponáty, které se vztahují k regionu a byly provozovány hlavně na Moravě. Nejstarším exponátem je parní lokomotiva z roku 1898, nejmladší parní lokomotiva pochází z roku 1956.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky tip na víkend, den železnice, historický vlak, lokomotiva, točna, muzeum ČD, Olomouc, muzeum, České dráhy, parní lokomotiva, hlavní nádraží, Morava, Hlubočky, Brno, Veselí nad Moravou, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Železniční muzeum v Olomouci představí legendární lokomotivy Bardotka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.