Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Podzimní Flora láká na osobnosti cukrařiny i gotiku. V hlavní expozici bude čtyřicet tun výpěstků

Pětimetrové gotické klenby s květinami a desítky tun zeleniny a ovoce přemění interiér pavilonu A olomouckého výstaviště. Na přelomu září a října se koná podzimní pokračování výstavy Flora Olomouc, která připomene také výročí objevitele základních zákonů dědičnosti G. J. Mendela.

Expozice v areálu výstaviště Flora mohou lidé navštívit od čtvrtka 29. září do neděle 2. října. Hlavní dění se tradičně bude soustředit v pavilonu A a má název Plody otce genetiky. Připomene totiž letošní 200. výročí narození Gregora J. Mendela – zakladatele genetiky. Autory expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík.

Pro hlavní expozici se letos podařilo nashromáždit bezmála 40 tun špičkové zeleniny a ovoce vypěstované v České republice. Kromě desítek tun prvotřídních výpěstků nejrůznějších odrůd a druhů od tuzemských zelinářů a ovocnářů bude centrální expozici dominovat floristická výzdoba a také gotická sakrální architektura.

O jeden hlas neprošel akademickým senátem návrh rektora Univerzity Palackého v Olomouci na rozdělení majetku kvůli vzniku vědeckého superústavu CATRIN. Ostře proti byla přírodovědecká fakulta, která se obávala, že přijde o přístup do svých...

 

Ta připomene Mendelovo působiště – augustiniánský klášter v Brně, jemuž vévodí bazilika Nanebevzetí Panny Marie postavená ve stylu slezské gotiky. Přes celý pavilon se tak mimo jiné budou klenout působivé pětimetrové oblouky plné květin.

„Coby připomínka Mendelovy vědecké práce budou expozici doplňovat Vědecko-výzkumné laboratoře. Interaktivní a hravou formou se zde představí významná vědecká pracoviště, která se věnují genetice a šlechtění, zemědělskému výzkumu a péči o genetické zdroje nejrůznějších kulturních plodin,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 29. září do 14. října 2022 akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v trojici olomouckých chrámů. Tento rok jde o Husův sbor, kostel sv. Cyrila a Metoděje v městské části Hejčín a chrám Zvěstování Páně na Dolním náměstí. „Ve všech kostelích je připravená série komentovaných prohlídek s tvůrci jednotlivých aranžmá,“ doplnil Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.  V hejčínském kostele sv. Cyrila a Metoděje jsou komentované prohlídky naplánované na čtvrtek 29. 9. v 16 hodin a na čtvrtek 13. 10. v 15 hodin. V Husově sboru se lidé budou moci s tvůrci setkat ve čtvrtek 29. 9. ve 14 hodin a ve středu 5. 10. v 15 hodin. V Kostele Zvěstování Páně jsou prohlídky s autory připravené na čtvrtek 29. 9. v 15 hodin a ve středa 5. 10. ve 14 hodin.
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Součástí podzimní výstavy jsou tradiční Zahradnické trhy, na které letos dorazí více než 150 prodejců s bohatou nabídkou výpěstků, nářadí pro kutily či zahradnických a domácích potřeb.

Další součástí podzimní Flory je také festival gastronomie a nápojů Olima. Kromě soutěže kuchařských talentů bude olomoucké výstaviště také dějištěm Moravského cukrářského šampionátu. „A právě na zápolení cukrářů zavítají coby moderátoři hvězdy z pořadu Peče celá země známý cukrář Josef Maršálek a Tereza Bebarová,“ doplnila Eva Fuglíčková.

Nový úsek dálnice odkloní dopravu od rondelu u Globusu. Stavět se má za dva roky

Komfortnější propojení dálničního obchvatu Olomouce ve směru od Brna na Hradec Králové zaznamenává v přípravné fázi další pokroky. Pro tříkilometrovou stavbu D35 Křelov – Slavonín má Ředitelství silnic a dálnic zajištěno výraznou většinu...

 

Josefem Maršálkem a Terezou Bebarovou se návštěvníci budou moci setkat nejenom při moderování, ale také při slavnostním křtu jejich nové knihy Čas na pečení! Naplánovaný je v rámci festivalu Olima na sobotu 1. 10. ve 14 hodin.

Podzimní etapu výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex loni navštívilo asi 20 tisíc lidí, což byl v meziročním srovnání více než dvojnásobný počet. Návštěvnost podzimní Flory v roce 2020 totiž výrazně poznamenala sílící pandemie koronaviru a na výstavu se tehdy přišlo podívat jen devět tisíc lidí. Počet návštěvníků loňské podzimní Flory byl srovnatelný s dobou před pandemií.

Letos Výstaviště Flora zrušilo letní část květinové a zahradnické výstavy Flora, která byla původně plánována na závěr srpna. „Načasování rozhodnutí o zrušení letní etapy urychlila pandemie koronaviru a také výrazné zdražování vyvolané strmým růstem inflace a posléze i válečným konfliktem na Ukrajině,“ objasnil mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky výstava, expozice, Flora Olomouc, příroda, rostliny, květiny, podzimní Flora, Olomouc, květena, kongresové centrum, Gregor Mendel, kostel, zelenina, ovoce, pavilon, gotika, genetika, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní Flora láká na osobnosti cukrařiny i gotiku. V hlavní expozici bude čtyřicet tun výpěstků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.