Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Chátrající synagoga v centru Prostějova je na prodej. Úřady nařídily zabezpečení budovy

Chátrající synagoga v centru Prostějova je na prodej. Současní majitelé nemají na opravy památky peníze, hledají proto investora. Budovu chtějí nabídnout například městu. Stavební úřad mezitím nařídil instalaci ochranných sítí kvůli padající omítce.

Prostějovská synagogu Bejt ha-midraš je v současné době opuštěná, kvůli vlhkosti z ní odpadává omítka a ve zdech jsou praskliny, které svědčí o poškozené statice. Stavební úřad v na konci srpna majitelům nařídil zabezpečovací práce.

"Na východní fasádě objektu v místě říms a obloukových nadpraží je nutné provést ochrannou síť tak, aby v případě odpadnutí části fasády nedošlo k jejímu pádu na chodník. Ochranná síť bude ukotvena mimo profilované a ozdobné části fasád," popsal v rozhodnutí Jiří Bouda ze Stavebního úřadu v Prostějově. Termín je devadesát dní.

Synagogu vlastní Jindřich a Lenka Skácelovi z Prostějova. "Pracujeme na tom, abychom příslušné záchranné práce provedli. Hledáme ovšem investora, který by synagogu zachránil. Chceme se obrátit i na radnici v Prostějově. Hledáme pro synagogu kupce, jsme zřejmě jediní soukromí majitelé synagogy v České republice," řekla Lenka Skácelová. Přiznala, že na nákladné opravy památkově chráněného objektu nemá dostatek peněz.

V Prostějově se otevřela výstava, která mapuje podobu bývalé synagogy

V Prostějově se otevřela výstava mapující podobu bývalé zdejší nové synagogy, dnešního Husova sboru. Její vizualizaci formou virtuální rekonstrukce zachytila absolventka Technické univerzity ve Vídni Irene Moserová. Vzhled svatostánku v minulosti...

Mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová uvedla, že odkup synagogy zatím není na stole. "Je to kulturní památka a podle zákona ji majitelé musí v první řadě nabídnout státu, který má předkupní právo. Pokud se stát předkupního práva vzdá, teprve pak se majitelé mohou obrátit na další subjekty, například i na město," sdělila Gáborová. 

Na místě synagogy Beth´ha – Midrasch byla původně studovna Talmudu židovské školy, objekt byl také obecním domem. Kolem roku 1836 byla část domu přestavěna v synagogu v empírovém stylu, nacisté ji zavřeli. V roce 1951 Židovská náboženská obec budovu prodala pravoslavné církvi, protože z početné židovské komunity se do Prostějova po válce vrátil jen zlomek.

V roce 1966 církev ukončila obřady, od roku 1971 zde byla galerie, poté Muzeum dělnického hnutí a revolučních tradic Prostějovska. V roce 1994 objekt v restituci opět získala pravoslavná církev, která v roce 2013 zahájila rekonstrukci a budovu staticky zabezpečila ocelovými lany. Na další rekonstrukci však neměla peníze a budovu v roce 2018 prodala.

"Člověk nemusí být stavař, aby viděl, že stav, ve kterém se synagoga nachází, je špatný. Při pohledu na římsy pak můžete snadno získat strach kolem budovy vůbec chodit, aby na vás kus zdi nespadl," obává se prostějovský zastupitel Martin Hájek (Strana zelených), který na nebezpečný stav objektu upozornil.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Martin Hájek, Židovské muzeum Praha

Štítky synagoga, prodej, záchrana, památka, devastace, Prostějov, peníze, stavební úřad, Jana Gáborová, Jiří Bouda, Martin Hájek, Strana zelených, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající synagoga v centru Prostějova je na prodej. Úřady nařídily zabezpečení budovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.