Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Červený kostel i hanácká kasárna či hotel Grand. Festival architektury otevře lidem unikátní místa

Na více než stovce míst po celé České republice se v závěru září rozběhne festival Den architektury, který láká na poznání historických skvostů i výpravy za moderní architekturou. Akce letos nese poselství Nebourej, transformuj a v Olomouckém kraji přiblíží například povedené rekonstrukce v Olomouci či Šumperku.

Program festivalu architektury v Olomouci nabízí hned několik procházek s odborníky. „Například po lokalitě Klášterního Hradiska, která představí rozpracované studie revitalizace tohoto území, po unikátní prvorepublikové hydrocentrále a vile Plhákových se současnými majiteli a autorem úprav vily architektem Alešem Burianem a historičkou architektury Martinou Mertovou,“ říká Silvie Marková z mediálního týmu akce.

Zájemci se mohou vydat za poznáním nejnovějších rekonstrukcí a konverzí v historickém jádru Olomouce. Procházka zahrnuje mimo jiné Červený kostel pro Vědeckou knihovnu, budovu Hygie a nové sídlo Českého rozhlasu Olomouc včetně prohlídky jeho interiéru. „Mimořádnou příležitostí bude dále prohlídka jezuitského konviktu s architektem a autorem jeho rekonstrukce Janem Poláchem, na které představí historii a nejzajímavější místa této stavby za tmy. V rámci festivalu se uskuteční například i přednáška a veřejná diskuse o potenciálu a další budoucnosti bývalých Kasáren hanáckého pluku architektů Davida Mareše a Vojtěcha Rudorfera s hosty z řad vedení města a s externími odborníky na platformě Re-Vize Olomouc,“ podotkla Marková.

U Němčic nad Hanou archeologové objevili zabité meče. Šlo o keltský rituál po smrti bojovníka

Při průzkumu jednoho z nejvýznamnějších keltských sídlišť u Němčic nad Hanou na Prostějovsku archeologové narazili na takzvané zabité meče. Úmyslně poškozené zbraně mohly souviset se smrtí bojovníka nebo s ukončením rituálních aktivit s ohledem na...

 

Festival pozve i do nově otevřeného uměleckého centra Telegraph, které vzniklo v budově bývalé továrny na telefony a za jeho rekonstrukcí stojí Ječmen studio. Projekt je v letošním roce nominován na Českou cenu za architekturu. Přímo v Telegraphu se v sobotu 1. října uskuteční i oblíbená PechaKucha Night, na které představí své projekty desítka architektů, landscape artistů, urbanistů a dalších profesí, které promlouvají do utváření města.

V Prostějově Den architektury nabízí procházku s architekty ze spolku Prostor Prostějov, na které představí slavnou minulost hanáckého Jeruzaléma i neutěšenou současnost tržnice a KaSka.

V Přerově pak představí architekt Jan Horký dva příklady moderní architektury: novostavbu Tyršova mostu od Aleny Šrámkové a projekt transformace administrativní budovy EMOS na přerovském náměstí od studia Anagram & Gruppa.

V Šumperku se program zaměří na rekonstrukci hotelu Grand, kterým mimo jiné osobně provede autorka interiérů Lucie Koldová. Přímo v hotelu Grand se uskuteční i PechaKucha Night, tentokrát na téma Inspirace. Šumperský program dále nabídne debatu s novým městským architektem Ivo Tučkem.

Atraktivní program připravuje Den architektury také například na stezce v Ondřejovicích u Zlatých hor či v Širokém brodu u Mikulovic, kde bude k vidění unikátní hodinový stroj. Propojení historické architektury s moderním přístupem přiblíží komentované prohlídky zrekonstruovaného renesančního paláce hradu Helštýna.

Festival Den architektury potrvá od 30. září do 6. října a za tu dobu nabídne v České republice i na Slovensku na 300 bodů programu. Jednotlivé návštěvy či akce jsou zdarma, s ohledem na omezenou kapacitu je v některých případech potřeba rezervace předem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky festival, akce, architektura, Den architektury, památky, stavba, prohlídka, Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk, Helfštýn, Olomoucký kraj, hotel, architekt, Grand, rekonstrukce, kostel, Česko, moderní architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červený kostel i hanácká kasárna či hotel Grand. Festival architektury otevře lidem unikátní místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.