Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Charita sbírá vánoční balíčky pro děti z Ukrajiny. Často je to jejich jediný dárek, říká koordinátorka

Takřka čtyři sta dětí plánuje z pěti ukrajinských měst plánuje obdarovat Arcidiecézní charita Olomouc. Vánoční svátky vrcholí na Ukrajině 6. a 7. ledna, dárky shromažďuje česká dobročinná organizace do 23. listopadu. Hračky, oblečení či výtvarné potřeby pomohou dětem, které žijí ve složitých sociálních podmínkách nebo jsou nemocné či hendikepované.

Plné nákladní auto dárků vozí olomoucká charita na Ukrajinu každoročně už od roku 2008. Za tu dobu putovalo na východ Evropy téměř tři tisíce osm set balíčků od Štědrých dárců. Letos je do projektu zařazeno 370 sociálně potřebných dětí z dětských domovů a chudých rodin na Ukrajině. Ty má dobročinná organizace předem vyhledané a zná také jejich přání na dárek, který by jim pomohl nebo udělal radost.

Letos jsou v seznamu také děti, které jsou uprchlíky z východních částí Ukrajiny. Pro více než dvě stě dětí ještě hledá Arcidiecézní charita Olomouc v České republice dárce. Do akce Vánoční balíček se zapojují každý rok desítky jednotlivců, rodin, ale také organizací z různých koutů České republiky.

„Nacházíme děti, pro které to bývá často jediný dárek, který za celý rok od někoho dostanou,“ řekla k právě zahájené akci Kateřina Biolková, koordinátorka projektů Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině. „O akci je vždy ze strany dárců velkým zájem. Někteří se ptali již koncem léta,“ doplňuje koordinátorka.

O každém dítěti, zařazeném do projektu Vánoční balíček, má Arcidiecézní charita předem zjištěné informace jako jméno a příjmení, věk, výšku, velikosti oblečení a jeho osobní vánoční přání. Tyto informace pak Charita prostřednictvím webu nabízí zájemcům o zapojení se do projektu. Dárce na základě údajů o dítěti balíček připraví a předá Charitě, která zajistí přepravu a předání balíčků dětem.

Balíček by měl mít hodnotu maximálně dva tisíce korun. „Je vhodné limit dodržet. Například v dětských domovech si děti rozbalují dárky společně a je příjemné vidět, a to i pro děti samotné, že všichni dostaly podobně hodnotné dárky,“ komentuje toto pravidlo Kateřina Biolková.

Advent v Přerově: Náměstí ozvláštní svítící fontána. Štědrý den přinese vzpomínky na zesnulé hudebníky

S blížícím se předvánočním časem má také Přerov podrobně naplánovaný kulturní program nejen pro období adventu. Přerovské náměstí ozdobí desetimetrový smrk, novinkou bude svítící barevná fontána či velký kovaný svícen z dílny uměleckého kováře....

Vzhledem k věku, pohlaví a přáním dětí většinou balíček obsahuje různé hračky, domácí i zimní oblečení a obuv, při splnění cenového limitu. Dále pak různé školní a výtvarné pomůcky. Podle zástupců charity by se vždy jednat o nové nepoužité věci.

Každý balíček je přímo dárcem zabalen do vánočního papíru a opatřen jménem a příjmením vybraného a přiděleného dítěte, také místem odkud dítě pochází a také seznamem věcí. „Důrazně ale prosím: balíček nesmí obsahovat žádné potraviny, a to ani sladkosti. Nedodržení tohoto zákazu by nám mohlo způsobit velké problémy při převozu přes hranice,“ informuje a vybízí koordinátorka projektu.

Balíček je třeba dopravit nejpozději do 23. 11. na některou z místních Charit zapojených do projektu. Seznam Charit je také k dispozici na webových stránkách projektu. Následně dárky poputují na Ukrajinu, kde Vánoční svátky vrcholí 6. a 7. ledna.

„Vánoční balíček pro Ukrajinu je jednorázové osobní obdarování, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Dárcem vánočního balíčku může být kdokoliv: jednotlivec, rodina, skupina přátel, společenství, místní Charita či jiná organizace,“ uzavírá Kateřina Biolková.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Štítky charita, sbírka, dárky, vánoční balíček, Ukrajina, děti, Arcidiecézní charita Olomouc, pomoc, podpora, Vánoce, projekt, oblečení, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita sbírá vánoční balíčky pro děti z Ukrajiny. Často je to jejich jediný dárek, říká koordinátorka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.