Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Dobrovolníci vyhloubili na Prostějovsku soustavu tůní. Ty nejmenší poslouží mlokům

Soustavu několika různě velkých tůní nově pomůže druhové rozmanitosti i zadržování vody v krajině údolí Hloučely nedaleko Konice. Dobrovolníci z pozemkového fondu Mokřady ve spolupráci s vlastníkem a Nadačním fondem Veolia vybudovali na začátku října tůně o celkové ploše okolo 500 metrů čtverečních.

Příkladná péče o zeleň a přírodu: vesnice na Prostějovsku získala prestižní evropskou cenu

Zlaté ocenění převzali v maďarském Balatonfüredu představitelé obce Dobrochov v prestižní mezinárodní soutěži Entente Florale Europe. V ní odborná porota hodnotí způsob jakým města a obce pečují o zahradní a krajinářskou tvorbu a životní prostředí.

 

Ve zhruba 1,5 kilometru dlouhém úseku údolí říčky Hloučela pod obcí Seč v severní části Drahanské vrchoviny bylo v uplynulých týdnech postupně vybudováno devět tůní o velikosti od 20 do 140 metrů čtverečních a několik mikrotůní. „Nové tůně pomohou zadržování vody v krajině a mnoha zajímavým druhům živočichů, jako jsou obojživelníci, vážky či vodní brouci,“ přiblížil Jaromír Maštera z Pozemkového spolku Mokřady.

O zřízení tůní projevil zájem vlastník pozemků v okolí obce Seč. Hloučela se v těchto místech označuje také názvem Okluka. „Zajel jsem se tam podívat a zjistil, že pozemky jsou pro záměr vybudování tůní vhodné. Naplánovali jsme zde různě velké tůně o celkové ploše zhruba 500 metrů čtverečních,“ podotkl Maštera. Většinu tůní vyhloubil v průběhu několika dnů bagr.

Ochránci přírody odkoupili stráň u Lipníku nad Bečvou, chtějí zabezpečit tamní přírodu

Už padesátou lokalitou soukromé ochrany se stala stráň Podhůra nedaleko Lipníku nad Bečvou. Český svaz ochránců přírody koupil pozemek díky darům dobrovolníků do veřejné sbírky Místo pro přírodu. To organizaci umožní lepší péči o místo, kde se...

„Jednu jsme pro obtížnou přístupnost a cennější mokřad v okolí vyhloubili ručně. Tůně jsou členité, hluboké maximálně jeden metr; právě takové vyhovují většině druhů živočichů. V průběhu realizace, když jsme zjistili, že se v lokalitě vyskytují mloci, přidali jsme speciálně pro ně ještě několik mikrotůní," vysvětlil představitel organizace, která má s budováním mokřadů a tůni bohaté zkušenosti. V Olomouckém kraji spolek přispěl k příznivě úpravě krajiny například v lokalitě Skelná huť u Protivanova či na Skřípovském mokřadu nebo u Pohořan nedaleko Olomouce.

Soustava tůní pod Sečí je v Olomouckém kraji druhým mokřadním projektem, který spolufinancoval Nadační fond Veolia. Loni se díky této podpoře podařilo pozemkovému spolku Arion posílit výskyt vzácné mokřadní přesličky cídivky různobarvé v areálu pískovny Náklo. Zdejší populace této přesličky patřila k největším v Česku, avšak postupně ji z lokality na břehu pískovny začal vytlačovat rákos a náletové dřeviny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pozemkový spolek Mokřady

Štítky Příroda, ochrana přírody, životní prostředí, tůň, Seč, Hloučela, Konice, Prostějov, metr čtvereční, okres Prostějov, Veolia Environnement, Olomoucký kraj, Nadační fond Veolia, Drahanská vrchovina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci vyhloubili na Prostějovsku soustavu tůní. Ty nejmenší poslouží mlokům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.