Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Word či Excel na nejvyšším levelu. Ajťačka Lucie ze Šumperka se blýskla na šampionátu v Kalifornii

Přes školní, krajské a republikové kolo soutěže Office Aréna postoupila studentka šumperské střední průmyslovky Lucie Dorňáková až na finálovou akci do Kalifornie. V Anaheimu talentovaná Lucie bojovala nejen se silnou konkurencí, ale také s překladem odborného zadání náročných úkolů. S výzvami se ale dokázala popasovat a v prestižním klání skončila těsně pod stupni vítězů.

Svou pouť odstartovala šestnáctiletá studentka oboru Informační technologie letos v únoru ve školním kole soutěže Office Arena 2022, kterou pořádá společnost Microsoft. Po absolvování testů postoupila do krajského kola.

„V krajském kole jsme dostali zadání na téma 30. výročí připojení České republiky k internetu. K tomuto výročí jsme měli navrhnout projekt školní internetové studovny, vypracovat prezentaci v PowerPointu, projekt popsat v MS Word a tabulku rozpočtu v MS Excel,“ uvedla sympatická Lucie Dorňáková. Doplnila, že pak už záleželo na každém soutěžícím, zda si k projektu něco sám přidá.

Sama rozhodně nezahálela a rozhodla se, že kromě povinného zadání vytvoří 3D model učebny v programu SketchUP, webovou stránku ve Wordpressu a databázi projektu v MS Access. „V té době jsme se zrovna učili programovat a mě to hodně bavilo, a tak jsem ještě vytvořila počítačovou hru. To vše jsem odeslala do krajského kola, kde jsem obsadila první místo a získala postup do celostátního finále,“ popsala Lucie první kola soutěže.

České finále se odehrávalo v Praze v sídle společnosti Microsoft, kam se Lucie vypravila i se svým učitelem Romanem Fialou z průmyslovky, se kterým projekt konzultovala. Zde studentka měla osm minut na prezentaci projektu. V hlavním městě dosáhla na nejvyšší umístění ve své kategorii.

Cenou za první místo byla cesta do USA na mistrovství světa Microsoft Office Specialist, které se konalo v luxusním hotelu v Anaheimu u Los Angeles.

(NE)OBYČEJNÍ: Vrtulník byl letos v Koutech asi patnáctkrát, říká horský záchranář z Jeseníků

Rozmanitou práci horského záchranáře už takřka deset let detailně poznává Roman Fišnar z Loučné nad Desnou. S kolegy z Jeseníků nyní využil skvělou fyzickou a odbornou připravenost na prestižních mezinárodních závodech. Z italských Dolomit...

 

Do zámoří Lucie, která byla k nejmladší účastnicí světového finále, odletěla letos v červenci. Čekal ji náročný týden. Soutěž měla zcela odlišné zadání ve srovnání s národními koly. Mohla si vybrat pouze jednu aplikaci z MS Office a zadání bylo pouze v anglickém jazyce. Kvůli covidovým restrikcím si účastníci museli přivézt dokonce vlastní klávesnice. „Byli jsme ubytováni v Disneylandu, kde také probíhala čtyřdenní soutěž. Nejprve jsme absolvovali testy z teorie. Další zadání už bylo mnohem náročnější. Projevila se jazyková bariéra, pomáhat s překladem nám nemohl nikdo ani internet, ke kterému jsme se během soutěže nemohli připojit,“ popsala v tiskové zprávě soutěž Lucie, která byla z průběhu finále velice zklamaná.

Náladu ji pak zlepšila celodenní návštěva Disneylandu. Další den následovalo vyhodnocení, které se přenášelo on-line. Pořadatelé informovali vždy jen o prvních třech umístěních v každé kategorii. Šumperská studentka se tak nedozvěděla, jak si v nabité konkurenci vedla. Až o měsíc později jí byla doručena výsledková listina s pěti nejlepšími v každé kategorii. Teprve tehdy zjistila, že se umístila na čtvrtém místě z 90 účastníků. Moc nescházelo a dosáhla na třetí místo, za které byla odměna v přepočtu 30 tisíc korun. Na nejvyšší metu dosáhl už podruhé na mistrovství světa student ČVUT Praha Ondřej Cach, který nejlépe ovládl nástroj Microsoft Excel.

„Cesta do Ameriky byla pro mne obrovská výzva. Musela jsem si všechno vyřídit sama včetně víza, navíc jsem poprvé letěla. Do USA jsem cestovala s dalšími soutěžícími a doprovodem z Microsoftu, ale zpátky jsem letěla úplně sama. Bylo to hodně náročné,“ prozradila Šumperanka, která je odhodlaná se opět do soutěže přihlásit. „Příště už budu vědět do čeho jdu a budu se tak moci lépe připravit,“ dodala po vydatné porci letních zkušeností a zážitků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Certiport

Štítky soutěž, vzdělání, Microsoft Office, studium, Informační technologie, programování, Lucie Dorňáková, Šumperk, Kalifornie, Microsoft Excel, projekt, Anaheim, Microsoft, finále, USA, Disneyland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Word či Excel na nejvyšším levelu. Ajťačka Lucie ze Šumperka se blýskla na šampionátu v Kalifornii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.