Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Punče, zářící strom i děsivý pochod krampus čertů: vánoční trhy v Olomouci se blíží

S tradičními prvky i s novinkami se ve druhé polovině listopadu rozběhnou oblíbené vánoční trhy v Olomouci. Pořadatelé doufají v bezproblémový průběh, poslední dva ročníky totiž výrazně ovlivnila covidová situace. Tentokrát by nemělo chybět slavnostní rozsvěcování vánočního stromu a lidé se mohou těšit i na početný průvod děsivých krampus čertů.

Vánoční strom se letos na Horním náměstí rozsvítí v neděli 20. listopadu v 18 hodin. „Následovat bude koncert Báry Basikové. Vánoční strom už je vybraný a je moc hezký. Zatím ale nebudeme prozrazovat detaily,“ naznačila Monika Řehulková z organizace Kulturní Olomouc, jež ve spolupráci s městem trhy připravuje.

Soutěž o jméno vánočního stromu
Již posedmnácté vyhlašuje olomoucká radnice soutěž o pojmenování vánočního stromu. Výtvarně zpracované návrhy se jménem vánočního stromu mohou zájemci zasílat do pondělí 14. listopadu na adresu Magistrát města Olomouce, odd. kultury, Lucie Rozbořilová, Horní náměstí 583 - radnice, 779 11 Olomouc nebo osobně na podatelnu radnice v úřední hodiny magistrátu. Na obálku je třeba uvést „Soutěž pojmenuj vánoční strom“, na zadní stranu výtvarných návrhů potom jméno, třídu, věk a název školy.
Zdroj: Statutární město Olomouc

U radnice lidé opět najdou atraktivní dřevěnou vyhlídku či tradiční zvoničku. „Na tržnici se opět roztočí Olomoucké kolo. Na Dolním náměstí se mohou návštěvníci těšit na betlém či Ježíškovu dílnu s Ježíškovou poštou,“ podotkla mluvčí Řehulková.

Prosincový program ozvláštní zástup rohatých příšer, kteří se těší značné popularitě. „Bude to krampusový průvod v podobě, jakou známe například ze Salzburgu v Rakousku. Mělo by jít o zhruba pětačtyřicet děsivých čertů, kteří půjdou z Horního náměstí až na tržnici,“ přiblížila Monika Řehulková.

Děsivá Krampus show v Olomouci táhne. Masku vyřezávám sto padesát hodin, říká šéf čertovské skupiny

I v ulicích hanácké metropole je možné narazit na rohaté příšery zvané Krampus. Rakouská či německá děsivá obdoba čertů před pár lety učarovala Martinovi Šubovi z Olomouce, a tak se pustil do výroby masek a kostýmů. Nadšení mu vydrželo, nyní má...

 

Minulý rok se o ukázku tohoto fenoménu postarala na vánočních trzích spontánním způsobem olomoucká skupina krampus čertů. I oni by se měli stát součástí olomouckého pochodu, který podle dostupných informací připadne na 17. prosince. „Loni se to dost povedlo, letos bude akce ještě větší a průvod bude přímo součástí programu vánočních trhů,“ doplnila mluvčí.

Příznivci klasické mikulášské tradice budou moct zavítat k pódiu na Horním náměstí, kde 5. prosince proběhne oblíbené setkání s Mikulášem, anděly i čerty.

Pódium v centru Olomouce mimo to nabídne celou řadu vystoupení. Konkrétní podoba programu se finalizuje. „Budou tam vystupovat děti z uměleckých škol a máme naplánované samozřejmě i nějaké větší koncerty. Soustředili jsme se zejména regionální hudební scénu,“ podotkla Monika Řehulková.

Advent v Přerově: Náměstí ozvláštní svítící fontána. Štědrý den přinese vzpomínky na zesnulé hudebníky

S blížícím se předvánočním časem má také Přerov podrobně naplánovaný kulturní program nejen pro období adventu. Přerovské náměstí ozdobí desetimetrový smrk, novinkou bude svítící barevná fontána či velký kovaný svícen z dílny uměleckého kováře....

 

Ani letos nevyroste na Dolním náměstí navštěvované venkovní kluziště. „Jako pořadatel kluziště nezajišťujeme, i když tuto problematiku s městem řešíme. Ale myslím, že vzhledem k cenám energií je prakticky nemožné kluziště letos někam umístit,“ míní zástupkyně společnosti Kulturní Olomouc.

Nárůst ceny elektřiny se pak promítl i do nákladů, které budou muset stánkaři uhradit za nájemné prodejních míst. „Bohužel to bylo očekávatelné. Pro takovou velkou akci šlo v případě energií o podstatné zdražení, které jsme museli zohlednit. Ale zájem nájemců neklesl, skoro všechny stánky jsou již obsazené,“ poznamenala Řehulková. Jak se vliv inflace promítne například do ceny punčů záleží podle Řehulkové na prodejcích, cenovou politiku pořadatel vánočních trhů nestanovuje.

Přes náročnější ekonomickou situaci vyhlíží nejen pořadatelé optimističtější průběh vánočních trhů, kterým by se měly vyhnout výrazné protiepidemické restrikce předchozích let.  Loni se trhy uzavřely jen týden po rozsvícení stromu, o něco později fungovaly v omezené míře pod názvem Zimní jarmark. „Situaci kolem covidu monitorujeme. Zatím nemáme žádnou zpětnou vazbu od města, krajské hygienické stanice ani ministerstva zdravotnictví, že by trhy měly být letos nějakým způsobem omezené. Nebo že by se nedejbože stalo něco podobného jako minulý rok. Myslím, že letos nás po dvou letech čekají krásné vánoční trhy v Olomouci,“ uzavřela s úsměvem Monika Řehulková.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, krampus Olomouc, krampus pochod, krampus průvod, Olomouc, vánoční stromek, radnice, Bára Basiková, Krajská hygienická stanice, Rakousko, Salzburg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Punče, zářící strom i děsivý pochod krampus čertů: vánoční trhy v Olomouci se blíží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.