Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Děsivá Krampus show v Olomouci táhne. Masku vyřezávám sto padesát hodin, říká šéf čertovské skupiny

I v ulicích hanácké metropole je možné narazit na rohaté příšery zvané Krampus. Rakouská či německá děsivá obdoba čertů před pár lety učarovala Martinovi Šubovi z Olomouce, a tak se pustil do výroby masek a kostýmů. Nadšení mu vydrželo, nyní má jeho skupina jedenáct členů a plán svou show dál vylepšovat.

„Vzniklo to asi před čtyřmi lety, kdy jsme se byli podívat na průvodech Krampus čertů. Začínali jsme se dvěma členy a teď je nás jedenáct,“ ohlíží se za počátkem svého nevšedního koníčku Martin Šuba.

Jako vyučený truhlář má velmi blízko k práci se dřevem, a to je klíčové pro výrobu pekelných převleků. „Masky se vyřezávají ze špalků lipového dřeva, všechno dělám ručně a na míru. Jak mi čas dovolí, tak se tomu věnuju, ať už doma nebo na zahradě. S pomocí kolegů jsem zvládl letos šest dalších masek,“ těší hlavního představitele skupiny Krampus Olomouc.

Právě celoroční úsilí umožnilo rozšířit počty „rakouských“ čertů na Hané. „V tuto chvíli máme deset masek ze dřeva, pak s námi chodí klasický Mikuláš a andělé,“ podotýká Šuba, s tím, že jednu masku vyrábí zhruba 150 hodin, další desítky hodin práce spolkne zkompletování celého huňatého kostýmu.

„Celkově je to pro mě velice zajímavé, hodně jsem si o tom četl a zjišťoval. Už jen ty krásně propracované masky mě nadchnuly a chtěl jsem si to zkusit. Zalíbilo se mi to. Normálně jezdím s kamionem, mám to jako koníčka, při kterém se odreaguju. Při vyřezávání mám svůj klid a na show se vyřádím,“ dodává ke své zálibě krampusák původem ze Šternberku.

Nyní čeká jeho partu pekelníků hlavní úkol, doprovázet Mikuláše a strašit zlobivé děti. „Sehnal jsem do skupiny stejný blázny, jako jsem já. Užíváme si to, děti z toho mají radost, a i rodiče z toho mají zážitek. Jezdíme i různě po vesnicích i jiných akcí,“ objasňuje Šuba.

Místo vánočních trhů bude v Olomouci zimní jarmark. Má vrátit adventní atmosféru

Vánoční atmosféra se od pátku vrátí do centra Olomouce. Vedení města nesouhlasilo s nařízením o uzavření adventních trhů, farmářské trhy se ale podle aktuálních pravidel konat mohou. Ve stáncích na náměstí se tak budou prodávat různé řemeslné...

Při pochodu přes město jeho skupinu kolemjdoucí často zastavují, zajímají se o kostýmy či chtějí fotku s děsivými figurami. „Je to něco, co jinde nevidí, nebo by museli cestovat někam sto kilometrů na průvod,“ míní Martin Šuba, kterému se tato skutečnost potvrdila i minulý týden na Horním náměstí v Olomouci:  „Zájem byl hodně velký. Chceme jít znovu a tentokrát na Dolní náměstí, abychom vyhověli i těm, na které se nedostalo. Aby se s námi mohli vyfotit a děti si mohly odnést balíček,“ doplnil k dalšímu plánu skupiny Krampus Olomouc. V sobotu 4. prosince okolo 16 hodiny tak v centru Olomouce nastane rozruch.

Ačkoliv se zdá, že vystoupení krampusáků je jen pro otrlé povahy, s přehnaným vyděšením dětí podle Šuby problém není. „Určitě se nezavděčíme všem. Hodně lidí nás podporuje, další skupina nás odsuzuje. Ale když se podíváme na ta videa, tak děti z toho mají radost, plácají si s námi. Lidé nám pak píšou, že byli spokojení,“ těší šéfa strašidelného souboru. Případnou útěchu poskytnou rodiče i andělé. „Je to tak. A máme tam i hodného čerta, kdyby někdo chtěl něco míň děsivého,“ usmívá se Šuba.

Vlastními silami a financemi se skupina snaží svoji démonickou show posouvat dál a dál. „Kostýmy jsou osvětlené i ozvučené, neseme si v nich i soustavu reproduktorů. To už máme v celkem dobré podobě. Chceme vylepšovat kožešiny, máme domluveného i výrobce rolnic. Na příští rok už počítáme s dvaceti členy a kostýmy zase vylepšíme. Postupně bychom se zase chtěli přiblížit světovému měřítku,“ uzavírá Martin Šuba.

(NE)OBYČEJNÍ: Terénní stezky pro kola u Prostějova biker navzdory byrokracii legalizoval dlouhých osm let

Osm let se Roman Hájek z Prostějova snažil zlegalizovat neoficiálně vybudované traily pro horská kola na nedalekém Záhoří u Plumlovské přehrady. Třikrát chtěl svůj boj s byrokracií vzdát, ale nakonec uspěl. Dnes jsou Hanácké stezky jediným...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krampus Olomouc

Štítky Show, kultura, čert, Mikuláš, Krampus, Olomouc, maska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děsivá Krampus show v Olomouci táhne. Masku vyřezávám sto padesát hodin, říká šéf čertovské skupiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.