Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Magický Hostýn není jen slavná bazilika, ale i vyhlídka s nádherným okolím

Dnes se vydáme kousek za hranice Olomouckého kraje, konkrétně na Hostýn nebo také na Svatý Hostýn ve Zlínském kraji. V nadmořské výšce 735 metrů se nachází významné poutní místo, které bylo v roce 2018 prohlášeno za národní kulturní památku. Jsou zde i rozhledna, vyhlídka a několik dalších zajímavostí.

FOTOGALERIE: Svatý Hostýn na podzim

Čtvrtek, 27. října 2022, 17:12

FOTOGALERIE: Svatý Hostýn na podzim
FOTOGALERIE: Svatý Hostýn na podzim

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.


Automobilem lze vyjet až na Hostýn, kde je hned několik parkovišť. Po zaparkování se vydáváme po schodech k bazilice Nanebevzetí Panny Marie, což je hlavní dominanta celého Hostýnu. Vedle baziliky je i Kaple svatého Jana Sarkandra.

Následně se vydáme vlevo po křížové cestě ke kapli Božího hrobu a rozhledně Hostýn. Rozhledna je bohužel otevřena jen v období od května do září. Poté se vrátíme ke kapli Božího hrobu a odbočíme vlevo, pokračujeme druhou stranou zpět k bazilice, kde si můžeme prohlédnout křížovou cestu.

Od baziliky jdeme po schodech dolů nebo po červené turistické značce k vodní kapli, kde je možné si do nějaké nádobky, kterou si sebou přineseme, napustit "Svatou vodu". Následně se vracíme zpět na parkoviště, odkud se ještě dáme po žluté turistické značce až k rozcestí s přístřeškem. Tam musíme odbočit vpravo a sejít z turistické značky na cestu bez značení a pak vystoupat k nepoužívané boudě, u které se nachází vyhlídkové místo Pod Valy s nádherným výhledem do všech stran.

Následně se už jen vrátíme zpět k autu. Celý Hostýn má nejen magickou atmosféru, ale jsou zde i malé obchůdky s možností koupě různých drobností, zároveň zde najdete i různá občerstvení a je možné sem vyrazit i s kočárkem.

Vodní kaple
Pramen leží necelých 300 metrů severozápadně od baziliky na vrchu Hostýn. Pověst říká, že pramen vytryskl na západním svahu kopce při zázračné záchraně křesťanů Pannou Marií, která bleskem zapálila ležení nájezdných Tatarů. Ti v roce 1241 vpadli na Moravu, kde kradli, drancovali a vraždili. Lidé se před nimi schovávali v kopcích. Tímto zázrakem se započala nejen historie pramene Vodní kaple, ale také historie celého poutního místa.
Původní kapličku kolem upraveného vodního pramene nechal postavit Jan Rottal (1658), v roce 1700 ji bystřický farář Tomáš Požárník nechal rozšířit. V roce 1748 proběhla její velká přestavba, pod kaplí bylo vybudováno sklepení s několika výtoky vody.
Pramen má údajně zázračné uzdravující účinky.
astrocesty.eu

TIP NA VÝLET: Nenáročná cesta i pro maminky s kočárky. Rozhledna Brusná a lesopark Gryngle

V dnešním tipu na výlet se vydáme do Bludova na Šumpersku, kde navštívíme zajímavou rozhlednu Brusná, zámek Bludov a pozoruhodný lesopark se zvláštním názvem Gryngle.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Hostýn, vyhlídka, Pod Valy, bazilika, kaple, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Nanebevzetí Panny Marie, turistická značka, Instagram, Panna Marie, Kaple svatého Jana Sarkandra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Magický Hostýn není jen slavná bazilika, ale i vyhlídka s nádherným okolím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.