Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V olomoucké zoo uhynul vlídný samec největšího gibona Bento. Žil zde neuvěřitelných 28 let

Z Olomoucká zoo dnes přišla smutná zpráva. Uhynul zde Bentem, samec siamanga, který v zahradě pobýval dlouhých 28 let. Důvodem bylo vysoké stáří a chronické onemocnění jater. Bento po sobě zanechal dva potomky.

"Důvodem úhynu Benta bylo vysoké stáří, kterému napomohlo chronické onemocnění jater. Do naší zahrady přišel 1. prosince roku 1994 přímo z Indonésie už coby dospělý samec. Jeho přesný věk tedy nemůžeme určit. Zanechal po sobě dva potomky, z nichž samec, narozený v roce 2012, zde zůstal dodnes. Bento byl přátelské povahy, klidný, jak vůči ostatním ve své rodině, tak i vůči ošetřovatelům," uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Bento podle ošetřovatelů dokázal projevit radost i rozmrzelost. "Jakmile nás slyšel procházet zázemím, snažil se navazovat kontakt. Když se mu někdy výjimečně opozdilo krmení, projevoval se specifickým tónem, který jasně signalizoval: Tak, co bude s tou svačinou?! Jiný zvuk zase vydával, když zjistil, že jsou sousedé giboni zlatolící už venku a jemu se ven ještě neotevřelo," popsala ošetřovatelka z pavilonu opic Aneta Rakusová.

FOTOGALERIE: Olomoucká zoo teskní. Po sedmnácti letech uhynul rekordman, lev Šimon

Z olomoucké zoo dnes přišla smutná zpráva, uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon, rekordman v počtu mláďat. Přesnou příčinu určí až pitva, samec měl ovšem vysoký věk a chronické potíže. Do zoo na Svatý Kopeček se vrátí, vedení zahrady...

V uplynulých dnech však Bentovi docházely síly, přestával pomalu chodit na krmení a už jen natahoval končetiny pro poslední dobroty. "O to jsme raději, že odešel brzy po zhoršení stavu. Jeho potomek vnímá odchod Benta se smířením. Projevuje se vyrovnaně. Jsme rády, že k tomuto samci koordinátor vybírá partnerku a linie Benta bude pokračovat," dodala v tiskové zprávě ošetřovatelka.

První siamangové přišli do olomoucké zoo v roce 1993. Rok poté se zahradě podařilo získat chovný pár, který pocházel přímo z Indonésie. Zmíněný pár tvořil Bento se svou partnerkou, celkem zahrada odchovala pět mláďat. Přirozeným biotopem pro tyto primáty jsou lesy v Asii, kde se živí rostlinnou potravou. Jde o největšího gibona, jehož prsty tvoří hák. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky gibon, úhyn, Bento, stáří, zoo, Olomouc, zahrada, Indonésie, chronické onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo uhynul vlídný samec největšího gibona Bento. Žil zde neuvěřitelných 28 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.