Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Východní tangenta Olomouce má klíčový posudek. Politici se mezitím hádají o ochranná pásma zdrojů vody

Východní obchvat Olomouce, který má ulevit Holici, Hodolanům, Bělidlům, Chválkovicím a Týnečku od husté tranzitní dopravy, získal klíčový posudek. Takzvaná EIA otevírá cestu k dalšímu plánování stavby. Politici se mezitím přou o ochranná pásma zdejších zdrojů vody.

Souhlasné závazné stanovisko pro stavbu I/46 Olomouc - východní tangenta dnes na úřední desce zveřejnil Krajský úřad Olomouckého kraje a stanovil řadu podmínek, které se týkají především ochranného pásma zdejších vodních zdrojů.

"Podmínky tohoto závazného stanoviska budou respektovány v následujících stupních projektové dokumentace a zahrnuty jako podmínky navazujících správních řízení," sdělil v rozhodnutí vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství na kraji Josef Veselský.

Východní obchvat Olomouce bude mít délku přes sedm kilometrů, čtyři pruhy a tři mimoúrovňové křižovatky. Kraj souhlasil s variantou s mostem. Součástí stavby jsou přeložky a úpravy silnic nižších tříd, účelových komunikací, polních cest a komunikací pro pěší a cyklisty. Na stavbu netrpělivě čekají zejména obyvatelé Holic, Hodolan, Bělidel, Chválkovic a Týnečku, které trápí tranzitní doprava. Tangenta bude stát zhruba tři miliardy korun.

Východní obchvat Olomouce je v nedohlednu. Mlékárna se bojí o zdroj pitné vody

Východní obchvat Olomouce, který má ulevit Holici, Hodolanům, Bělidlům, Chválkovicím a Týnečku od husté tranzitní dopravy, je v nedohlednu. Mlékárna Olma se obává, že stavba ohrozí zdroj pitné vody a bude se bránit. Podle opozice se otevření ani...

Kvůli rozšíření ochranného pásma jednoho ze zdrojů vody tento týden vedení olomoucké radnice ostře kritizoval poslanec a donedávna náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS). "Za pár dnů vyprší lhůta, v rámci níž mohou uplatnit dotčené subjekty námitky vůči návrhu opatření obecné povahy „OLMA, a.s. - změna ochranného pásma vodního zdroje II. stupně - rozšíření - další“. Opatření by znamenalo zásadní omezení další činnosti v území pro mnoho desítek subjektů a faktickou stavební uzávěru," tvrdí Major.

Podle něho jde přitom o vodní zdroj, který není v chráněné krajinné oblasti ani není strategický pro zásobování obyvatelstva, nýbrž jde o náhradní vodní zdroj soukromé společnosti. "Bezprecedentní rozšíření ochranného pásma náhradního vodního zdroje jedné soukromé společnosti rozhodně nepovažuji za významnější než základní strategický krok pro řešení dopravy v Olomouci," prohlásil Major a obvinil vedení olomoucké radnice z nezájmu o celou věc.

"Oznamovatel zajistí, aby projektové a stavební práce byly v ploše stávajícího ochranného pásma II. stupně vodního zdroje OLMA prováděny s minimálním hloubkovým a plošným zásahem do povrchových krycích vrstev vodního zdroje." 
Stanovisko EIA

Olma patří do holdingu Agrofert, který v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš (ANO).

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) Majorovo tvrzení odmítl. "Tangenta je vedena na druhé straně, než je toto navrhované rozšíření ochranného pásma vodního zdroje. To nezasahuje do tangenty, ale do zájmů některých developerů," řekl primátor.

Podle něho město v této lokalitě nemá žádné zastavitelné pozemky ani veřejný zájem, přesto úřad celou věc pozorně sleduje a zkoumá možnost podání námitek. "Tangenta je ovšem něco jiného. Tam už ochranné pásmo je a tam se trasa historicky ještě před mým nástupem na radnici opravdu špatně umístila. Předminulým vedením města, jehož součástí byl i pan poslanec, byla tato trasa v územním plánu schválena," vrací kritiku primátor Olomouce.

Olma tvrdí, že aktuální řízené o rozšíření ochranného pásma vodního zdroje nemá jakoukoliv souvislost se stavbou východní tangenty. "Je zcela nesprávné toto řízení s touto stavbou spojovat," prohlásil mluvčí skupiny Agrofert Pavel Heřmanský.

Do stavby východní tangenty zasahuje podle něho jiné ochranné pásmo vodního zdroje společnosti Olma. "Na to společnost Olma již tehdy upozornila a vznesla i námitku v procesu přípravy nového územního plánu města Olomouce," uvedl.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto třiarchitekti

Štítky východní tangenta, obchvat, ochranné pásmo, zdroj, voda, EIA, Svatý Kopeček, Olma, Olomouc, doprava, Holice, Týneček, radnice, Martin Major, ANO 2011, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Východní tangenta Olomouce má klíčový posudek. Politici se mezitím hádají o ochranná pásma zdrojů vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.