Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Šéf olomoucké správy silnic odchází. O dopravních zakázkách v kraji se zmiňoval Faltýnkův deníček

Šéf správy silnic, u které forenzní audit odhalil pochybení při zadávání dopravních zakázek v Olomouckém kraji, odchází. Vyšetřování v minulosti odstartovalo zveřejnění takzvaného Faltýnkova diáře. Hejtmanství již vypsalo výběrové řízení na nového ředitele.

S podezřením, že se poslanec a druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek snažil ovládnout dopravní zakázky v Olomouckém kraji, kde v minulosti vládlo vítězné ANO s ODS a ČSSD, přišel loni server Seznam Zprávy. Ve Faltýnkově diáři, který server získal, byl popsán klíč, podle něhož se mají veřejné zakázky v regionální dopravě přidělovat. 

Nové vedení kraje proto zadalo forenzní audit zakázek a na základě toho připravilo sérii opatření, která měla nevyhovující stav napravit. Celý případ vyšetřuje také policie. Dnes Olomoucký kraj oznámil, že dosavadní ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Petr Foltýnek odchází z funkce. 

Foltýnek už dnes odpoledne nebyl v kanceláři, takže jeho komentář není k dispozici. "Dosavadní ředitel Petr Foltýnek správu silnic opouští po mnoha letech práce na vlastní žádost," sdělila v tiskové zprávě Barbora Svobodová z tiskového oddělení kraje. 

Podle hejtmana Josefa Suchánka (PirSTAN) se v minulosti o možném odvolání ředitele správy silnic mluvilo. "I tento bod přišel na přetřes. V auditu však nebyla žádná doporučení k vyvození personálních změn," sdělil již dříve hejtman.

Správa silnic upraví vypisování zakázek, rozhodli radní kraje. Řešili Faltýnkův diář

Pochybení při zadávání dopravních zakázek v Olomouckém kraji, které odhalil nedávný forenzní audit, přinesou změny při vypisování všech veřejných soutěží. Krajští radní rozhodli, že správa silnic bude muset například oslovovat více firem než...

Správa silnic ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun, audit navrhl šest opatření. Správa silnic měla například upravit systém hledání dodavatelů, častěji zveřejňovat poptávky a oslovovat více firem. Upravit se měly také vnitřní předpisy a vyřešit střet zájmů u několika zaměstnanců, nikoliv však z vrcholového vedení.

"Správa silnic bude dál pod naším drobnohledem a budeme očekávat naplnění daných úkolů a opatření," slíbil hejtman.

Hejtmanství nyní vypsalo výběrové řízení na nového ředitele správy silnic. "U uchazečů předpokládáme znalost problematiky silničního hospodářství a údržby pozemních komunikací," uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha (ODS). Správa silnic je krajskou příspěvkovou organizací, jejím hlavním úkolem je údržba vozovek druhých a třetích tříd v majetku Olomouckého kraje. 

K výsledkům samotného auditu se Jaroslav Faltýnek v minulosti nevyjádřil. Nereagoval na telefon ani na dotazy zaslané elektronickou poštou do Sněmovny. Na začátku loňského dubna Faltýnek ve Sněmovně řekl, že policie by měla vyšetřit všechny záležitosti včetně okolností úniku údajů z diáře.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hnutí ANO

Štítky Faltýnek, diář, korupce, zakázky, správa silnic, policie, doprava, Olomoucký kraj, silnice, Jaroslav Faltýnek, ODS, ANO 2011, ČSSD, Seznam Zprávy, Josef Suchánek, Michal Zácha, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf olomoucké správy silnic odchází. O dopravních zakázkách v kraji se zmiňoval Faltýnkův deníček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.