Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Zemřela režisérka veleúspěšných Krkonošských pohádek Věra Jordánová, vyrůstala ve Šternberku

Ve věku 94 let zemřela režisérka Věra Jordánová, která vyrůstala ve Šternberku na Olomoucku. V roce 2010 získal čestné občanství města. Věnovala se hlavně tvorbě pro děti, režírovala například veleúspěšnou večerníčkovou sérii Krkonošské pohádky.

"S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu jedinečné osobnosti a laskavého člověka, čestné občanky města Šternberka, paní Věry Jordánové. Úspěšná televizní režisérka zemřela v neděli ve věku 94 let v Praze," reagovala na webu města mluvčí radnice Irena Černocká.

Čestné občanství města Šternberka obdržela Věra Jordánová na hradě Šternberk 11. září 2010. Absolventka herectví na AMU a režie na FAMU se narodila 15. dubna 1928 v Praze, vyrůstala však ve Šternberku. Navštěvovala základní školu ve Šternberku - Lhotě a pak první českou školu v ulici Dr. Hrubého. Ve Šternberku prožila deset let, po obsazení Sudet v říjnu 1938 byla nucena celá rodina odejít zpět do Prahy. Její matka byla operní pěvkyní, otec pracoval jako vojenský lékař.

Prezident vyznamenal také televizního režiséra Gustava Oplustila, rodáka z Hranic, který před pár dny zemřel

Medaili za zásluhy in memoriam prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku udělil také scenáristovi, dramaturgovi, režisérovi a rodákovi z Hranic na Přerovsku Gustavu Oplustilovi, který po krátké nemoci minulý týden zemřel.

Věra Jordánová se věnovala zejména tvorbě pro děti a mládež, režírovala například večerníčkovou sérii Krkonošské pohádky, které natočila podle předlohy spisovatelky Marie Kubátové v letech 1974 až 1984 ve spolupráci s kameramanem Františkem Němcem. Ten s ní spolupracoval i na dalších pohádkách. 

Věra Jordánová krátce hrála v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Koncem 50. let přišla do Československé televize a téměř čtyři desetiletí působila v redakci pro děti a mládež. Natočila několik adaptací známých literárních děl jako Věra Lukášová, Evženie Grandetová a Malá Doritka.

Kromě pořadů pro děti lze zmínit například její drama Výslech nebo historickou detektivku Zločin na Zlenicích hradě. Značné oblibě se dodnes těší také její čtyřdílná adaptace britské románové předlohy Jana Eyrová z roku 1972 s Martou Vančurovou a Janem Kačerem v hlavních rolích.

"Nejvíce však Věru Jordánovou proslavil večerníčkový seriál Krkonošské pohádky, které se objevují na předních místech anket o nejoblíbenější večerníčkovou pohádku. Paní Věra Jordánová navždy zůstane v srdci našeho města. Upřímnou soustrast rodině a všem jejím blízkým," uvedla mluvčí města Šternberka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Šternberk

Štítky Jordánová, úmrtí, rodačka, režisérka, Krkonošské pohádky, Šternberk, Věra Jordánová, pohádka, Praha, Olomoucký kraj, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Jan Kačer, Marta Vančurová, František Němec, Marie Kubátová, Věra Lukášová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela režisérka veleúspěšných Krkonošských pohádek Věra Jordánová, vyrůstala ve Šternberku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.