Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Uničov pořádá sbírku materiální pomoci pro ukrajinské vojáky

Uničov připravuje ve spolupráci s partnerským ukrajinským městem Dubno materiální sbírku pro ukrajinské vojáky. Lidé se mohou do podpory zapojit zejména doručením trvanlivých potravin či potřeb osobní hygieny. Získané zásoby povezou na Ukrajinu uničovští strážníci v dodávce zapůjčené od dobrovolných hasičů.

„Na Uničov se nedávno obrátili představitelé Dubna, našeho partnerského města na Ukrajině, s prosbou o materiální pomoc. Jde o konkrétní věci, které nutně potřebují ukrajinští vojáci bojující proti ruským agresorům,“ vysvětlil místostarosta Aleš Langer (KDU-ČSL).  Ukrajinská strana zaslala soupis materiálu, který jí chybí nebo je potřeba jej průběžně doplňovat. Výtěžek sbírky do ukrajinského Dubna převezou uničovští strážníci dodávkou zapůjčenou Sborem dobrovolných hasičů Nová Dědina.

Sbírka proběhne v sobotu 19. listopadu od osmi do dvanácti hodin a v pondělí 21. listopadu od 14 do 18 hodin v někdejším knihkupectví na Masarykově náměstí 25.

Muž strhl ukrajinskou vlajku a ohrožoval kolemjdoucí. Poškodil přitom ochoz prostějovského muzea

Z ochozu prostějovského muzea neznámý muž strhl ukrajinskou vlajku, a přitom poškodil pískovcové zábradlí. Kovovou tyčí, na které byla vlajka pověšená, poté ohrožoval kolemjdoucí a vlajku nakonec roztrhal. Je to už potřetí, co někdo vlajku Ukrajiny...

 

Na seznamu poptávaných zásob jsou například prostředky osobní hygieny, trvanlivé potraviny, zdravotnický materiál, svítilny, elektrocentrály i specifický vojenský materiál. „Předpokládáme, že ve veřejné sbírce budeme shromažďovat především trvanlivé potraviny a drogerii. Chtěl bych požádat dárce, aby se opravdu drželi zveřejněných seznamů,“ řekl Langer. Seznam potřebných věcí radnice publikovala na městském webu.

Seznam dražších předmětů rozeslali představitelé města firmám v Uničově a okolí. Požádali je, zda by mohly některý z poptávaných předmětů věnovat ze svých materiálních zásob či je koupit formou sponzorského daru. „Neočekáváme, že by se nám sešly neprůstřelné vesty nebo přilby. Ale takové kvalitní spacáky nebo zimní obuv pro vojáky si představit dovedu,“ dodal Langer.

Z jedenáctitisícového Uničova do Dubna již letos zamířily dvě zásilky s materiální pomocí. První odjela v polovině března a základ tvořil zdravotnický materiál pořízený z finanční sbírky vyhlášené v Uničově krátce po ruské vojenské invazi na Ukrajinu a z výtěžku Tingl tangl plesu, který pořádal starosta města Radek Vincour (ODS) v roli frontmana kapely Fofrovanka.

Stovky adventních věnců a ozdob z olomoucké dětské kliniky: výtěžek pomůže malým pacientům

Dvě tradiční dobročinné akce na podporu vážně nemocných dětí a jejich rodin se rozbíhají v těchto dnech v Olomouci. Na Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc začal další ročník Věncování a od příštího týdne zamíří do prodeje po celé České...

 

Na Ukrajinu byly poslány i paštiky od firmy Via Delicia Zábřeh. „Tento dar v hodnotě 120 tisíc korun nám zprostředkovali dobrovolní hasiči z Úsova. Firma Via Delicia chtěla svou pomoc směrovat přímo do válkou postižené oblasti, proto jsme její přepravu velmi rádi zprostředkovali a předali našim partnerům v Dubně,“ poznamenal starosta Vincour. Druhá dodávka materiální pomoci z Uničova do Dubna dorazila v polovině června.

Dubno je město s více než 38 tisíci obyvateli ležící v Rovenské oblasti v severozápadní části Ukrajiny. Ve městě je zastoupena početná česká menšina. Smlouva o spolupráci mezi Dubnem a Uničovem podepsali zástupci samospráv v listopadu 2011.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Město Uničov

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, pomoc, podpora, sbírka, Uničov, Olomoucký kraj, duben, jídlo, Dubno, materiál, KDU-ČSL, Radek Vincour, sbor dobrovolných hasičů, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uničov pořádá sbírku materiální pomoci pro ukrajinské vojáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.