Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Do olomoucké zoo se vrátili mořští koníci. Najít je v akváriu není snadné, jsou to mistři kamufláže

Do olomoucké zoo se vrátili mořští koníci. Prazvláštní rybky zahrada již v minulosti chovala. V expoziční nádrži pavilonu šelem a mořských akvárií nyní lidí mohou vidět desítku koníků, málokdo je však najde všechny, jsou totiž mistři kamufláže.

Na Svatý Kopeček dorazil statný Odin. Zoo získala samce vzácného pižmoně

Jeřáb přenesl do výběhu těžkou bednu s majestátním pižmoněm aljašským, který doplnil chov těchto vzácných zvířat v olomoucké zoo. Osmiletý samec Odin přicestoval na začátku listopadu na Svatý Kopeček z Kolína nad Rýnem. Ve svém novém domově se už...

V zoo mohou návštěvníci vidět mořské koníky druhu koníček kuda. "V minulosti jsme chovali několik druhů koníků, některé z nich se podařilo i rozmnožit. V expoziční nádrži pavilonu šelem a mořských akvárií je nyní nově k vidění deset jedinců a jen málokomu se povede najít všechny, jsou to vskutku mistři kamufláže. Koníky v akváriu doplňují pestrobarevné rybky vřeténky mandarín a nádherné krevetky pruhované," popsal zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií Josef Drtil.

Nové mořské koníky zoo získalo od soukromého chovatele. "Odchov je u mořských ryb spíše výjimkou. Zásadním problémem je velikost mláďat a nutnost podávání mikropotravy, často planktonní. Mořští koníčci přijímají převážně mraženou potravu," dodal chovatel Miroslav Vaverka.

U mořských koníků hraje hlavní roli otec. Samci mají na bříšku váček, do kterého jim samička naklade vajíčka a dál se již o nic nestará. Sameček vajíčka sám oplodní a za necelý měsíc je i porodí.

"O čisté monogamii však nemůže být úplně řeč, samičky jsou schopné vajíčky podarovat více protějšků, stejně tak samečci si mohou v případě dostatečně velkého váčku nabrat vajíčka i od dalších samic. Aby samec vajíčka získal, musí se samičce zalíbit a trochu jí i zatančit, měnit u toho barvu a celkově ji prostě trochu poškádlit," vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Gronská.

Mořský koník žije od Perského zálivu po jihovýchodní Asii, kolem Japonska, Austrálie, Indonésie i jihovýchodního pobřeží Afriky a kolem ostrovů Tichého oceánu. Je vázán na prostředí s výskytem mořských řas, kolem kterých se s oblibou ocáskem omotává, což svědčí jeho přisedlému způsobu života a sázce na to, že ho nespatří predátoři. Živou potravu nasává pomocí trubičkovitých úst, oči se pohybují nezávisle na sobě, podobně jakou u chameleonů, s nimiž mají podobnost i ve schopnosti částečně měnit barvu, aby splynuly s okolním prostředím, barva je variabilní od šedé po žlutou, často s černými skvrnkami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, mořský koník, kamufláž, akvárium, Svatý Kopeček, Olomouc, vejce, pavilon, mořské akvárium, Tichý oceán, Jihovýchodní Asie, Perský záliv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do olomoucké zoo se vrátili mořští koníci. Najít je v akváriu není snadné, jsou to mistři kamufláže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.