Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Sbírka pro ukrajinskou armádu v Uničově má i přes negativní reakce velký úspěch. Pokračuje v pátek

Sbírka pro ukrajinskou armádu z partnerského města, kterou pořádá Uničov na Olomoucku, má i přes některé negativní reakce velký úspěch. Lidé nosí potraviny, hygienu, spacáky, ale poslali například i elektrocentrálu. Radnice se rozhodla sbírku prodloužit, lidé mohou věci přinést i v pátek.

Sbírka pro ukrajinskou armádu v někdejším knihkupectví na Masarykově náměstí v Uničově probíhala v sobotu a v pondělí. Lidé nosí věci, o které požádali představitelé ukrajinského partnerského města Dubna, především trvanlivé potraviny a prostředky osobní hygieny.

"Když jsem sbírku vyhlásili, objevily se na webu velmi negativní ohlasy. Nebylo jich mnoho, ale někteří lidé se vyjadřovali velmi nehezky o Ukrajině a o sbírce samotné. Říkali jsme si, uvidíme, jestli už lidé na Ukrajinu nezapomněli a nezačali se zabývat už jen svými vlastními problémy," řekl mluvčí města Marek Juráň.

"Hlavně sundejte ten jejich hadr z radnice a pošlete ho s tím ho...m, co vyberete," ulevil si na sociálních sítích například Marian Hypr z Uničova.

Navzdory tomu má sbírka mezi lidmi velkou podporu. "Výsledek nás nakonec velmi potěšil. Díky ochotě dárců bude sbírka v pátek od 14 do 16 hodin ještě jednou otevřená pro veřejnost. Pokud budou chtít přispět i další lidé, budeme velmi rádi," uvedl mluvčí radnice.

Muž strhl ukrajinskou vlajku a ohrožoval kolemjdoucí. Poškodil přitom ochoz prostějovského muzea

Z ochozu prostějovského muzea neznámý muž strhl ukrajinskou vlajku, a přitom poškodil pískovcové zábradlí. Kovovou tyčí, na které byla vlajka pověšená, poté ohrožoval kolemjdoucí a vlajku nakonec roztrhal. Je to už potřetí, co někdo vlajku...

Doposud se již zapojily desítky lidí. Jeden z dárců například přinesl sedm spacáků, dohromady je jich už třináct, další muž z Opavy poslal boty a spacák poštou, dárce z Uherského Hradiště zase koupil elektrocentrálu, která by dnes do Uničova měla dorazit přepravní službou. Další lidé přinesli například krabice plné čistících prostředků nebo tělových mýdel.

Jednou z dárkyň byla i Zdeňka Grácová, přivezla kožich do extrémních podmínek vhodný pro ženy i muže. "Je strašný kontrast mezi naším životem ve střední Evropě a planýrovanou a vyvražďovanou Ukrajinou. Ve svém věku mám ve skříni kožichy, které už nenosím. Snažím se tímto naivním způsobem trochu vyrovnávat nespravedlnost ve světě. Bůh nám pomáhej,“ citoval web města Uničova dámu, která, aby přispěla do sbírky, vážila cestu vlakem z Olomouce.

Už dnes je jisté, že dodávka, která má na Ukrajinu odjet koncem příštího týdne, se určitě naplní. "Stále se nám hlásí další dárci, kteří své příspěvky posílají poštou," konstatoval místostarosta Uničova Aleš Langer (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Uničov

Štítky sbírka, Ukrajina, reakce, nadávky, úspěch, pokračování, Uničov, armáda, Olomoucký kraj, jídlo, hygiena, partnerská města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sas Asa

V Uničově bydlí nenormální lidé.

Úterý, 22. listopadu 2022, 18:11Odpovědět

Sbírka pro ukrajinskou armádu v Uničově má i přes negativní reakce velký úspěch. Pokračuje v pátek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.