Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První výsledek participativního rozpočtu v Přerově. Pejskaři mohou využívat koše na exkrementy

V přerovské místní části Předmostí bylo instalováno několik košů na psí exkrementy. Jde tak o první zrealizovaný projekt, který si občané odhlasovali v rámci participativního rozpočtu. Několik dalších projektů, jako zelená zastávka či rozhledna na Čekyňském kopci na svou stavbu ještě čeká.

Koše na psí exkrementy navrhla do participativního rozpočtu občanka Jitka Majerová. Koše byly umístěny v ulicích Dr. Milady Horákové, U Pošty, Pod Skalkou, Prostějovská, Teličkova, Hranická a také na prostranství u Mamutí stezky a u cihelny. "Instalováno bylo 11 nádob. Cena za pořízení montáž a vstupní náklady sáčků do zásobníků byla necelých 100 tisíc korun," uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Koše na psí exkrementy nejsou jediným projektem, který občané vybrali v rámci participativního rozpočtu. "Občané letos v létě rozhodli, že chtějí kromě košů také mobilní kino, zelené autobusové zastávky a rozhlednu na Čekyňském kopci, to vše za milion a půl," připomněl přerovský primátor Petr Vrána (ANO). V současnosti se připravuje zelená zastávka, jejíž součástí by měla být konstrukce na popínavé rostliny. 

Lidé z Hranic hlasují pro vodní dětské hřiště nebo lavičku Václava Havla. Město má opět participativní rozpočet

Obyvatelé Hranic na Přerovsku mohou po dvouleté koronavirové pauze opět hlasovat o rozdělení peněz z takzvaného participativního rozpočtu. Město na něj vyčlenilo milion korun, mezi návrhy, které dostaly zelenou, je například lavička Václava...

Navrhovatel chtěl zastávku v Palackého ulici. "Jedná se o lokalitu, která je v ochranném pásmu památkové zóny a nachází se v těsné blízkosti nově vybudované cyklostezky, tudíž je třeba řešit i problematiku ve vztahu k zárukám," vysvětlil Petr Školoud z přerovského magistrátu. Podle něj by se měla zelená zastávka zrealizovat v průběhu příštího roku. Pracovníci Kulturních a informačních služeb města Přerova už také projeddnávali pořízení mobilního kina. "Dohodli jsme se, že na jaře kino pořídíme a připravíme program na první sezónu," uvedla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná

Finančně nejnáročnějším projektem je stavba rozhledny na "Čekyňáku". Měla by vyjít na půl milionu korun. Ještě před hlasováním občanů o participativním rozpočtu však radní schválili záměr rozhledny, která by měla stát 5 až 8 milionů korun. Aktuálně se tedy jedná o této variantě. 

Participativní rozpočet s názvem "Chci v Přerově" byl spuštěn 7. března. V první fázi občané navrhovali projekty, které by chtěli ve svém měste realizovat. Následovalo veřejné projednávání a nakonec hlasování, ve kterém Přerované vybírali ze třiadvaceti návrhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Přerov, rozpočet, participativní rozpočet, koše, exkrementy, pejskaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První výsledek participativního rozpočtu v Přerově. Pejskaři mohou využívat koše na exkrementy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.