Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ozdoba přerovského náměstí je hotová. Stovky let stará studna získala moderní zakrytí

Nový atraktivní prvek získalo Horní náměstí v Přerově, posezení i zajímavý pohled do hlubin nabídne umělecky ztvárněné zakrytí historické studny. Ta sloužila obyvatelům města už na přelomu 15. a 16. století. Po archeologickém průzkumu a vykácení nemocných stromů získalo místo novou podobu s odkazem Jana Ámose Komenského, který v Přerově žil a učil.

V roce 2019 po mnoha desítkách let odkryli archeologové ve spolupráci s hasiči studnu z Pernštejnského období na náměstí v centru Přerova. Lokalita vydala celou řadu pozoruhodných nálezů. Ve studni a jejím okolí našli odborníci vzácné gotické kachle z měšťanských domů, stříbrné mince staré více než pět set let i doklady pravěkého osídlení této oblasti v období starší doby bronzové.

První výsledek participativního rozpočtu v Přerově. Pejskaři mohou využívat koše na exkrementy

V přerovské místní části Předmostí bylo instalováno několik košů na psí exkrementy. Jde tak o první zrealizovaný projekt, který si občané odhlasovali v rámci participativního rozpočtu. Několik dalších projektů, jako zelená zastávka či rozhledna...

 

„Z této úrovně se nám podařilo zachránit soubor pravěké keramiky, která náleží větéřovské kultuře. Ta v prostoru dnešního Horního náměstí měla centrální sídliště. Jedná se o dobu před třemi tisíci šesti sty lety,“ přiblížil pro přerovskou televizi archeolog Muzea Komenského v Přerově Zdeněk Schenk.

Po dokončení bádání vstoupil do finální fáze projekt revitalizace studny. Ta podle návrhu dostala nové umělecky zpracované zakrytí. Obvod krytu zdobí citát slavného pedagoga a teoretika výuky Jana Ámose Komenského. Pohled do hlubin zhruba sedmnáct metrů hluboké studny umožňuje poklop z tvrzeného skla. Lidé si při návštěvě Horního náměstí budou moct na umělecky ztvárněnou repliku krytu studny i sednout, její lem tvoří k tomu určené dřevěné lamely.

„Lidská mysl je tak neskonale obsáhlá, že je v poznávání skoro bezednou hlubinou.“
Citát Jana Ámose Komenského vyřezaný v opláštění nového krytu studny v Přerově

Součástí projektu je také dekorativní osvětlení, díky kterému tato součást náměstí za tmy a šera ještě výrazněji vynikne. „Studna má úctyhodnou historii a zaslouží si své místo ve veřejném prostoru. Nyní jsou práce u konce, studna dostala nový vzhled a podle mého názoru bude ozdobou celé lokality. Věřím, že bude místem obdivu i poučení našich občanů a také že se jí vyhnou případní vandalové,“ uvedl na sociálních sítích přerovský radní Michal Zácha (ODS). Obnova prostoru Horního náměstí vyšla podle veřejné databáze smluv na zhruba dva a půl milionu korun.

Kolem studny rostlo šest letitých líp srdčitých. Stromy se kvůli špatnému zdravotnímu stavu nevyhnuly na jaře tohoto roku kácení, v okolí studny nyní porostou pouze tři lípy velkolisté. Ty jsou zasazené ve speciálních kontejnerech v zemi, právě při hloubení výkopů pro usazení stromů měli archeologové možnost podrobněji prozkoumat historii Přerova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Veselík, FB Michal Zácha

Štítky Stavba, studna, historie, dějiny, nová studna, Horní náměstí, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ozdoba přerovského náměstí je hotová. Stovky let stará studna získala moderní zakrytí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.