Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Lev Šimon se vrátil do olomoucké zoo. Jeho kostra bude vzdělávat návštěvníky

Téměř sedmnáctiletý samec lva berberského Šimon, který koncem února uhynul stářím, se vrátil do olomoucké zoo. Preparátor nyní přivezl jeho kostru, kterou chce zahrada využít pro vzdělávání svých návštěvníků. Kostru hodlá vystavit v nových vitrínách v pavilonu šelem.

FOTOGALERIE: Olomoucká zoo teskní. Po sedmnácti letech uhynul rekordman, lev Šimon

Z olomoucké zoo dnes přišla smutná zpráva, uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon, rekordman v počtu mláďat. Přesnou příčinu určí až pitva, samec měl ovšem vysoký věk a chronické potíže. Do zoo na Svatý Kopeček se vrátí, vedení zahrady...

Majestátní lev Šimon, který patřil k tradičním a oblíbeným obyvatelům svatokopecké zahrady, uhynul 25. února letošního roku. Kvůli svému věku trpěl chronickými potížemi pohybového aparátu a sužovaly ho i další neduhy stáří.

"Preparátor nyní přivezl jeho kostru. Bude sloužit k výchově a vzdělávání. Do budoucna se s ní počítá v Pavilonu šelem a mořských akvárií, kde bude v nových expozičních vitrínách," potvrdil ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Lev berberský patří k vysoce ohroženým druhům. Poslední volně žijící lev se nacházel do roku 1942 v Maroku. Dnes berberský lev žije pouze v zoologických zahradách a dalších chovatelských institucích, na světě je pouze 184 jedinců. V Evropě žije 80 jedinců ve 31 chovatelských institucích, jde o 48 samců a 39 samic. Do Olomouce přijeli první lvi berberští v roce 1979 a zahrada odchovala 20 mláďat.

Lev berberský ve starověku i v bibli
Vyhubení lva berberského započali už Egypťané, později Římané, kteří ho používali při gladiátorských hrách. Dekadentní Římané předhazovali křesťany hladovým lvům. Císař Július César údajně používal na jedno své představení až 400 lvů, jeho rival Pompeius až 600. Při takovéto poptávce se museli dovážet lvi z Afriky a z Asie. V bibli se lev objevuje 154krát a co je zvláštní, je to nejčastější zmiňované zvíře této knihy.

V květnu letošního roku zoo přivítala novou samici lva berberského Ayo, která na Svatý Kopeček přicestovala ze Švýcarska. Na takřka dvouletou lvici v Olomouci čekal samec Thembi, potomek lva Šimona. "Dnes je z něj statný lev plný síly," podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská. Ošetřovatelé doufají, že Ayo a Thembi spolu vytvoří chovný pár, což je u lvů berberských velmi obtížné. "Pokud jim bude vše přát, můžeme se těšit na první mláďata již v příštím roce," doufá zooložka Jitka Vokurková

Lev berberský se vyskytoval na dnešním území Afriky na sever od Sahary a v první polovině 20. století byl vyhuben. V 70. letech se však ukázalo, že poslední zástupci tohoto poddruhu přežili v soukromé zoo marockých králů. Tento lvinec se později stal základnou pro zoo v Rabatu, odkud se v 70. letech dostalo 22 těchto lvů do 7 zoologických zahrad světa včetně Dvora Králové. "Všichni berberští lvi, kteří jsou dnes chováni v zajetí, jsou tedy potomky lvů ze soukromé menažerie marockého krále," uvedla v tiskové zprávě mluvčí zoo Gronská.

Berberský lev je největším poddruhem lva. Mezi charakteristické znaky patří tmavá hříva, krátký a široký čenich, malé zakulacené uši s černým pruhem vzadu, velké jantarové oči se zelenou duhovkou. Delší srst slouží k ochraně před chladem, předci byli skvrnití.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, lev berberský, úhyn, Šimon, kostra, vzdělání, Svatý Kopeček, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lev Šimon se vrátil do olomoucké zoo. Jeho kostra bude vzdělávat návštěvníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.