Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Za dveřmi je žraločí zub, kresba Jiřího Wolkera nebo popravčí meč. Novinka na stránkách prostějovského muzea

Prostějovský rodák Jiří Wolker nebyl jen básníkem, ale i malířem. Například zátiší se zeleným pouzdrem nakreslil v hodině výtvarné výchovy na gymnáziu v prosinci roku 1912. Tento obrázek a další zajímavé předměty si nyní může kdokoliv prohlédnout Za dveřmi prostějovského muzea. A nemusí přitom vůbec vstát od počítače.

Prostějovský rodák a básník Jiří Wolker, který zemřel velmi mlád, vynikal také ve výtvarné tvorbě. Známé jsou jeho práce, které vytvořil během prázdninových pobytů na skautských táborech u Lipnice v roce 1916, a které byly uveřejněny v knize s názvem Táborový deník mladého skauta.

"Jeho rané práce ale doposud nikde nebyly publikovány. Zátiší s dřevěným zeleným pouzdrem na psací potřeby, černým štětcem a skleněnou nádobou s víčkem Jiří nakreslil v hodině výtvarné výchovy dne 3. prosince 1912, coby žák třídy II. B nynějšího gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově. Zda při tom přemýšlel nad kompozicí nějaké básně, se dnes již nedozvíme. Jisté však je, že se ve výtvarné tvorbě zdokonaloval a později se dokonce pustil i do portrétní tvorby," popisuje básníkův obrázek v rubrice Za dveřmi kurátor prostějovského muzea Filip Gregor.

Wolkerovu kresbu a další zajímavé exponáty mohou zájemci najít na webu prostějovského muzea v rubrice Za dveřmi. Jsou zde také například popravčí meč z 18. století, žraločí zub starý 15 milionů let, středověké nástěnné hodiny, etnografické a humoristické zápisky učitele a sběratele Jana Zbořila, propagátora hanáckého folkloru, pohár borců nebo provrtaný vápencový valoun.   

"Prostějovské muzeum podobně jako některá další muzea spustilo tento projekt, aby rozšířilo své služby. V době covidu bylo všechno zavřené, a tak některá muzea přišla s tím, že své sbírky tímto způsobem zprostředkovala lidem," vysvětlila mluvčí muzea Markéta Hamzová. 

SEFO se odkládá kvůli holubovi, píše se na ohradě u muzea. Fikce má vyvolat otázky i upozornit na výstavu

Novou podobu s vyobrazením holuba a informací o odkladu stavby SEFO má čtyřicetimetrové oplocení proluky vedle olomouckého Muzea umění. Jedná se však o mystifikaci, nadsázku a upoutávku na výstavu. Kvůli objevu hnízda fiktivního holuba posvátného...

V rubrice Za dveřmi muzeum zatím představuje dvanáct exponátů ze svých depozitářů, počet hesel však bude postupně přibývat.

"Sbírkových předmětů nebo zajímavých lokalit máme obrovské množství na mnoho let dopředu. Jednotlivá hesla většinou vybírají naši kurátoři nebo zaměstnanci, ale nebráníme se ani tipům od veřejnosti. Vždy jde o zajímavý příběh, lokalitu nebo musí být exponát zajímavý sám od sebe. Také může jít o příběhy, které bychom rádi zveřejnili, ale ještě nebyla příležitost například na nějaké výstavě," podotkla mluvčí muzea. 

Ohlasy z ostatních muzeí jsou podle ní velmi pozitivní, představování sbírek na webu mohou ocenit například také lidé s omezeným pohybem, senioři nebo lidé, kteří jsou z dálky, ale prostějovská historie je z různých důvodů zajímá.

Ohodnoť článek

Foto Muzeum a galerie v Prostějově

Štítky exponát, příběh, zveřejnění, vystavení, on-line, internet, Za dveřmi, muzeum, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za dveřmi je žraločí zub, kresba Jiřího Wolkera nebo popravčí meč. Kdo to chce vidět, ani nemusí v Prostějově do muzea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.